Fullt ös i gruvorna
Ökade metallpriser gör att Norden befäster sin position som EU:s viktigaste gruvregion. Det säger gruvanalytiker Magnus Ericsson som spår en lysande framtid för den nordiska gruvindustrin. Internationellt betraktas Skandinavien som underprospekterat.
– Skandinavien har på senare tid befäst sin position som EU:s viktigaste gruvregion och står sig väl i konkurrensen med alla framstående gruvområden i världen, säger Magnus Ericsson.
Han noterar att LKAB:s gruvor i Kiruna går för fullt, att Northland Resources satsar på gruvor i Pajala och att det i Mellansverige pågår några mindre järnmalmsprojekt för att kunna återuppta produktionen i nedlagda gruvor, till exempel är Dannemora Mineral verksamma i Dannemora gruva och Grängesberg Iron Ore i Grängesbergsgruvan samt Nordic Iron i Bergslagen.
I Norge storsatsar dessutom australiensiska Northern Iron på järnmalmsbrytning nära den ryska gränsen och Rana planerar en expansion för sina järnmalmsgruvor i Norge. Magnus Ericsson förklarar att järnmalmspriset har gått upp 65-87 procent det senaste året, och tror att det är en förklaring till att järnmalmsgruvorna blivit så intressanta. Även andra metaller har ökat i pris, och detta har lett till ökad gruvaktivitet i både Finland, Sverige och Norge.
Magnus Ericsson berättar att det i Finland satsas på nickelgruvor både i Keivitsa och i Tallvivara, där man nu är nära produktion, och i Sverige och Norge finns också flera nickelprospekterande företag till exempel Blackstone Ventures.
Guld är också högintressant i Norden, uppger Magnus Ericsson. Lappland Goldminers söker i södra Lappland, i Finland letar Nordic Mining och Endomines och i Norge hoppas både Gexco och Store Norske att finna både guld och andra metaller.
– Dessutom spås uranmarknaden en lysande framtid, det sker prospektering i både Sverige och Finland. Företag som Continental Precious Metals, Mawson Resources och Agricola är aktiva, säger Magnus Ericsson.
Han tror att gruvbranschen kommer att vara fortsatt intensiv.
– Internationellt betraktas Skandinavien som underprospekterat. Det har lagts ner mer möda på andra områden i världen med liknande geologiska förutsättningar. I Norden finns förutom naturtillgångarna en gedigen kunskap om gruvindustrin och en lång tradition tack vare företag som Sandvik och Atlas Copco.
Dessutom är området politiskt stabilt vilket gör det mindre riskfyllt att jobba här. EU har dessutom fått upp ögonen för gruvindustrin och dess betydelse, säger Magnus Ericsson.
– Det uppmärksammas alltmer att den nordiska gruvbranschen kan bidra till den europeiska försörjningstryggheten.
Han tillägger att den skandinaviska gruvbrytningen ligger långt framme rent tekniskt, till exempel när det gäller den storskaliga brytningen som ska påverka miljön så lite som möjligt och där man dessutom inte tar bort mer berg än nödvändigt.
– Både i Sverige och i Finland testas nu brytmetoder med en högre grad av automatisering, Metoderna anpassas efter marken som bearbetas och genom att ha minimalt med människor som bryter under jord blir arbetet både mer miljöanpassat och mer kostnadseffektivt.