Underhållsberget består, varnar ME
200 miljarder till drift och underhåll räcker inte alls. Det anser Maskinentreprenörerna, ME, som dock gillar kravet på ökad effektivitet- bara det ställs till alla aktörer.
- Tyvärr blev det inte tillräckligt stor satsning på underhållet av de nedkörda transportsystemen i Sverige. Även om regeringen tycks ha förstått vikten i långsiktighet i underhållsfrågan anser man sig bara ha råd med att fylla i hålen efter decenniers försummelser. Därmed ställs oerhörda krav på regeringen att återkomma i de årliga statsbudgetarna och lyfta underhållet till den nivå som krävs för att beta av det uppdämda behov som finns, det säger Hampe Mobärg, vd för ME, i ett pressmeddelande.
Han uppger att bristerna är tydliga för ME:s medlemmar som är de som dagligen lappar och lagar landets vägar och järnvägar. ME efterlyser därför en tydlig långsiktig plan och konkret budget för hur landet ska bli av med "underhållsberget", annars är risken uppenbar att underhållet fortsätter att halka efter.
- Infrastrukturen är själva blodomloppet för svenska företag. Ska vi möta lågkonjunkturen och en allt hårdare internationell konkurrens, måste vi ha ett blodomlopp som fungerar effektivt, och inte fortsätta lägga för mycket resurser på att utföra akuta operationer, säger Hampe Mobärg.
Regeringen kräver i sin infrastrukturproposition att effektiviteten i anläggningsbranschen förbättras med minst två procent varje år. Ett viktigt initiativ, kommenterar Hampe Mobärg, som anser att det är bra att ställa tydliga krav. De måste dock innefatta alla aktörer i kedjan, anser ME, och föreslår att myndigheter och andra beställare tar detta gyllene tillfälle i akt och gör sig av med onödig, dyr och tidsödande administration.
- Det är enormt viktigt att alla vi som sysslar med att bygga och underhålla infrastruktur kan bidra till att öka effektiviteten som leder till en slagkraftigare infrastruktur som är grundläggande för svensk konkurrenskraft, säger Hampe Mobärg.