Maskinförare är heta på marknaden
Företagen slåss om de arbetslösa snickare, bagare och andra hugade som kommit in på maskinförarutbildningen i Stockholm. Det ringer företagare varje dag och vill ha förare, säger Lars Talback, vd och delägare i Grönlunds Utbildningsservice.
– Det är ett enormt tryck sedan i fjol, det har fattats maskinister under en lång tid och först nu har statsmakterna velat satsa på utbildning, säger Lars Talback, vd och delägare i Grönlunds Utbildningservice.
Han konstaterar att man inte utbildat tornkranförare sedan tidigt 1990-tal, och att det uppdämda behovet av maskinförare av allehanda slag är enormt.
– Det är en jäkla fart på byggbranschen just nu, och alla skriker efter maskinförare. Det finns dessutom bara två gymnasieskolor i Stockholm som utbildar maskinförare. I bästa fall kan de producera 20 förare per år, och behovet är mycket större nu när byggbranschen i Stockholm är så överhettad.
Jobb finns
Grönlunds Utbildningsservice utbildar förare för grävmaskiner, hjullastare, teleskoplastare, mobilkranar, tornkranar och lastbilsmonterade kranar.
– Vid behov kör vi också utbildning för bandschaktare och bandlastare, säger Lars Talback.
Det är Grönlunds Utbildningsservice som anordnar de maskinförarutbildningar som Arbetsförmedlingen Expo i Stockholm erbjuder arbetslösa. Utöver det har man bland annat hand om gymnasieutbildningen för maskinförare på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge, och Lars Talback räknar med att Grönlunds Utbildningsservice utöver de 16 gymnasister som lämnar skolan varje år kommer att utbilda 30-40 tornkranförare och 70-100 maskinförare under 2008. Varje år utbildas dessutom 330 truckförare.
– Jobb finns till alla, de allra flesta som går utbildningen får jobb direkt efter, konstaterar han.
Lämpliga
De som hamnar på maskinförarutbildningen via arbetsförmedlingen är av mycket skiftande slag, och den första tiden ägnas åt att sortera ut de som både passar för jobbet och är motiverade för det.
– Det är öppet för alla sökande, sedan gallrar de lokala arbetsförmedlingarna ut de som är kvalificerade. Sedan gör vi intervjuer med alla sökande, för att se om de är lämpliga och om de verkligen vill jobba inom byggbranschen.
En del av de som söker vet inte riktigt vad de ger sig i kast med, och i de fall någon verkligen inte passar för jobbet är det ofta ett beslut som tas i samförstånd.
– Många av de vi inte tycker passar inser själva att detta inte är något för dem, säger Lars Talback.
500 timmars praktik
Han listar noggrannhet, plikttrogenhet, motorik och en förmåga att passa tider som viktiga kriterier för den som vill jobba som maskinförare.
– Det är många som drabbas om maskinföraren inte är på plats.
De sökande testas sedan på olika vis, de får göra teoretiska prov och även praktiskt visa i en simulator om de har den motorik som behövs för yrket.
– Vi plockar ut de vi tror på, säger Lars Talback.
De som klarar sig genom nålsögat är ofta de som redan har erfarenhet av byggbranschen, men även andra kategorier tar sig vidare.
– I de klasser vi har nu har vi mest män, mellan 25 och 60 år. Vi har både pizzabagare, snickare och håltagare i de tre klasser vi har rullande just nu.
Utbildningen varvar teori och praktiska övningar. Cirka 500 timmars praktik på företag ingår också.
– Det beror lite på eleven när vi släpper ut dem på praktik, den första praktiken blir mer att se hur det fungerar på ett bygge, sen får de köra mer och mer.
Lär sig köra
Grönlunds har två övningsområden, ett i Västerhaninge och ett på Järvafältet i Solna. Övningsmaskiner finns i olika storlekar, hjullastare finns i spannet 2-16 ton och grävmaskiner i 6-13-tonsklasserna och när eleverna klarat av de mer teoretiska inledande veckorna med fokus på säkerhet och teknik får eleverna ge sig ut i fält och där lära sig hantera både maskiner och allehanda arbetsuppgifter. När Entreprenad hälsar på i Solna är det bland annat harpning som övas, en grävmaskin sorterar jord med hjälp av ett galler och en hjullastare får transportera materialet därifrån.
Den som är riktigt duktig behöver inte gå alla 13 veckor. Men många vill göra det i alla fall. Och när 13 veckor gått ska eleverna ha en utbildningsbok att ta med sig ut på sina fortsatta äventyr som lärlingar på företag. Och företagen ligger på redan innan förarna är färdiga med kursen.
– Varje dag ringer det företagare som undrar om jag har någon bra förare de kan anställa. Lågt räknat har nog minst 80-90 procent av de som gått utbildningen fått jobb som maskinförare, säger Lars Talback.