Klimathotet kräver ett annat byggande
I höst kommer en rad propositioner som i allra högsta grad angår byggbranschen. Regeringen har utlovat propositioner både för infrastruktur, miljö och miljömål.
Näringsminister Maud Olofssons statssekreterare Jöran Hägglund fick därför chansen att lägga ut texten kring både byggande, miljömål, klimathot och globalisering på den Byggmaterialdag som anordnades i samband med Nordbyggmässan på Älvsjö utanför Stockolm.
– Klimathotet är en överordnad fråga, konstaterade Jöran Hägglund.
Han förklarade också att miljömål nummer 15, det om en "god bebyggd miljö" nu ska förverkligas.
– Men då måste alla samhällsaktörer ta sitt ansvar. Regeringen vill minska miljöbelastningen inom byggsektorn och då är energieffektivisering viktig, särskilt för det äldre bostadsbeståndet. Vi måste också bryta beroendet av fossila bränslen, sade Jöran Hägglund.
Regeringen anser att forskning är av stor vikt, och enligt Jöran Hägglund kommer man därför i höstens propositioner att identifiera en rad viktiga strategiska områden.
– Vi måste fundera på hur vi använder forskning för att möta globaliseringen, och se till att det blir stabila spelregler för näringslivet på en växande marknad för företagen.
Han tillade att det är viktigt att även företagen deltar i denna utveckling.
– Svensk forskning ska vara i världsklass och lösa samhällsproblem. Den ska också stärka konkurrenskraften.
Tanken är att identifiera strategiska områden, där man sedan ska koppla samman universitet och näringsliv.
– Det vi gör ska stärka de svenska branscherna, sade Jöran Hägglund.
En utmaning blir att försöka lindra bristen på ingenjörer och tekniker.
– Det är viktigt att göra det vi kan, och vi lägger om gymnasieskolan och utökar lärlingsutbildningen. Sedan gäller det att få de unga att välja byggsektorn.
Byggsektorn står inför stora utmaningar, som dock också är stora möjligheter konstaterade Jöran Hägglund.
– Med det kunnande som finns i branschen och en samverkan mellan privata och offentliga aktörer kan vi få en bättre konkurrens och därmed en bättre tillväxt och en bättre välfärd. Det vill regeringen medverka till.