23948sdkhjf

Dresserad bäver klarar skivan

Dra in ett nytt rör i det gamla, spräck det gamla med en vingförsedd stålkona och ersätt det med ett större. Eller låt en "dresserad bäver" borra sig fram genom berget. Metoderna är många, när man vill slippa gräva i marken.

Olika rör kräver olika schaktfria metoder. Ett sätt att renovera utan att gräva är att infordra de befintliga rören med PE-rör (polyetylen). NCC har använt metoden - som kallas slip lining - i över 35 år, och den innebör att man drar in ett rör med mindre dimensioner in i det rör som ska renoveras.


– Nackdelen är att det krymper arean i röret, säger Lars Webering, affärschef på NCC Construction Region Stockholm/Mälardalen.


Dricksvattenledningar är ofta väl tilltagna i dimensionerna, medan det i spillvatten- och dagvattenledningarna ofta är trängre. I dagens klimat fungerar det, men om, eller snarare när de förutspådda klimatförändringarna slagit igenom kommer både nederbörden och avrinningen att öka, och då är det viktigt att spill- och dagvattenledningarna har tillräckliga dimensioner.


– Att infordra med PE-rör passar därför bättre i dricksvattenledningar, säger Lars Webering.


En annan nackdel med PE-infordring är att man måste schakta fram varje servis för sig.


– På en 100 meter lång villagata kan det bli tio serviser som ska grävas fram, och det tar tid och stör omgivningen, kommenterar Lars Webering som konstaterar att man i dagens samhälle måste jobba både snabbt och störningsfritt.


När varken strumpor eller PE-rör förslår kan rörspräckning vara ett alternativ. Metoden används med fördel när man måste öka arean i en ledning, från exempelvis 200 mm till 350-400 mm, men inte vill gräva upp hela ledningen och byta ut den rakt av. I stället drar en hydraulisk maskin med en dragkraft på 40,80 eller 120 ton en stålkona igenom det befintliga, mindre, röret.


– Stålkonan är utformad, med längsgående "vingar" som spräcker betong, gjutjärn och segjärnsrör, säger Lars Webering.


Metoden beskrivs som tyst och vibrationsfri, och uppges dessutom vara mycket snabb. NCC Construction spräcker cirka 15 km rör per år och metoden används främst där man inte kan använda sig av strumpa, till exempel i rör för dricksvatten och för gas. Några små schakt måste grävas, vid matargropen och vid grenledningar.


Den äldsta schaktfria metod som NCC Construction använder sig av är att spruta cementbruk. Först rengörs ledningen med högt vattentryck. Då spolas resterna av rost och korrosion bort, och kvar finns ett nästan blästrat rör, med lite gropar och skavanker. Då för man in en utrustning som sprutar ut ett 12-14 mm tjockt skikt av betong på rörväggen. Utrustningen dras i jämn takt genom röret, så att betongskiktet blir lika tjockt överallt.


– Cementbruket pumpas från maskinen i en två tum tjock slang, berättar Lars Webering.


Metoden används ofta i de riktigt stora rören, till exempel i huvudvattenledningarna i Stockholm.


– Vi har använt metoden i över 40 år, säger Lars Webering.


Metoden kräver en del mindre schakt, men uppges vara snabb och effektiv. Styrbar borrning är en schaktfri metod som bara används vid nyläggningar.


– Vi använder metoden i jungfrulig mark, när vi ska dra in nya ledningar, berättar Lars Webering.


NCC anger att styrd borrning kan användas i alla marker och under alla årstider. En förutsättning är dock att berget är blockfritt.


En annan komplicerande faktor är att man inte kan navigera med hjälp av gps i berget, utan måste använda andra metoder för att hitta rätt.


– Vi kallar styrd borrning för en "dresserad bäver", man måste känna till vad som finns i marken och uppmärksamma allt i undersökningen så att man till exempel inte borrar rakt i en kraftledning, säger Lars Webering.


Att använda styrbar borrning är en snabb metod och kan enligt NCC användas även på långa sträckor. Man tar upp ett pilothål och sedan styrs borren via ett lokaliseringsinstrument. När borren nått sitt mål ersätts borrhuvudet av en upprymmare, som sedan dras tillbaka genom hålet och då drar med sig det rör som ska läggas in.


– Vi borrar hundra meter på en dag, och det är en bra metod när man inte vill ha gräsmattan uppgrävd för att grannen ska dra en ledning, säger Lars Webering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063