23948sdkhjf

Smart ritning ger föraren koll

Belysningsfundament som själva visar var de ska sitta. Ritningar som klargör vad olika alternativ kostar och hur lång tid det tar. Om bara några år kan fram- tidens markbyggande vara här, och därmed öppnas helt nya möjligheter. NCC Construction satsar i dag på att införa 3D på alla sina markjobb, men snart kan det vara dags för både 4D och 5D, tror Peter Knutsson, entreprenadchef på NCC Construction Region Stockholm/Mälardalen.

– Med 4D och 5D kan man se projekten med virtuella byggbitar som kopplas direkt till vad de kostar hos leverantörerna. Därför kan man se både hur mycket det kommer att kosta och hur mycket tid det kommer att ta att bygga.


En ledning som visas i fyra dimensioner kan ange om delarna finns hos leverantören och hur mycket de kostar. I 5D tas även tiden med i beräkningen, och man kan då se till exempel hur massorna disponeras.


– Då kan man grafiskt visa kapaciteten hos maskinerna, simulera hur mycket massor de kan ta fram och sedan bedöma tiden. En fördel med 4D och 5D är också att maskinföraren får ännu bättre koll på vad gropen ska användas till och förbereda schakten bättre.


– Då kan föraren kanske göra en släntlutning som passar för det som ska hända sedan.


Tekniken används redan i dag när bostadsbolagen låter kunderna gå in i virtuella lägenheter.


– Ett annat exempel är IKEA som har virtuella kök där man kan se vad olika kombinationer ser ut och hur mycket de kostar.


Peter Knutsson tror att byggbranschen kan anamma liknande metoder inom fem år.


NCC Construction har också tittat på hur man kan effektivisera andra delar av markjobben. Arbetet har resulterat i en prefabricerad rörmodul där ledningar för dricksvatten, dagvatten och spillvatten läggs samman i en konstruktion som dels håller ledningarna på lagom avstånd från varandra, dels ligger skyddat i marken och kräver mindre utrymme.


– Det är stor brist på kvalificerade rörläggare och rörläggning har därför blivit en flaskhals. Med modulen har vi hittat en mer montageliknande metod och för att lägga ner den behövs inga packmaskiner, säger Peter Knutsson.


Ytterligare en flaskhals vid markjobb kan vara att de ofta sker över stora ytor, och materialleveranserna måste ofta spridas över stora områden. Det gör att det kan bli svårt att överblicka var det material man behöver finns. Även här kan moduler vara en lösning, tror Peter Knutsson.


– Med moduler hamnar allt på ett ställe och man får lättare kontroll över materialflödet. Det är vårt sätt att närma oss lean production.


Även inköpen kan effektiviseras med IT när yrkesarbetarna kan beställa direkt på bygget, via internet.


– Eftersom alla yrkesarbetare har egna handdatorer med streckkods läsare, kan de bara läsa av en streckkod på det material det behövs mer av, i stället för att lämna in en begäran till någon chef som sedan ska beställa, förklarar Peter Knutsson.


I framtiden kan man också nyttja rfid (Radio Frequency Identification), det vill säga märka allt material med små taggar som sänder ut radiosignaler. Därmed kan man hålla reda på var en viss rfid-taggad pryl befinner sig.


– Då kan vi knyta en viss artikel till var i ritningen den hör hemma. Man kan tänka sig att till exempel belysningsfundament, som finns i olika storlekar, märks med rfid och sedan kan produkten själv "berätta" exakt var den ska sitta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078