Byggbranschen är sämst i klassen
Produktiviteten i byggbranschen är usel jämfört med andra branscher, och som om inte det vore nog är branschen så trög att eventuella förändringar går mycket långsamt. Skärpning, manar forumet Fia, och uppmanar till samarbete, nytänkande och öppenhet.
- Produktiviteten för byggbranschen ökade med två procent mellan 1995 och 2005. För övrig industri ökade den med 87 procent, det finns absolut en effektiviseringspotential genom ett effektivare byggande, säger Helené From, utvecklingschef för Banverkets investeringsavdelning.
Hans Andersson, chef för tekniska förvaltningen i Skellefteå kommun konstaterar att förnyelse i anläggningsbranschen allt som oftast sker mycket långsamt.
- Det är en mogen bransch med traditionsbunden verksamhet och beprövade metoder. Det är å andra sidan även skogsbruket och verkstadsindustrin, och de har en bättre produktivitet.
Han tror att en anledning till att det går så sakta inom anläggningsbranschen är att en stor del av de arbeten som utförs är utförandeentreprenader med spikade start- och slutpunkter.
- Det är svårt att effektivisera när allt är fastlagt.
Det finns också en stor geografisk spridning, och även en spridning över tid.
- Det blir ofta en stor ryckighet. Alla vill vara på tå när objekten väl kommer, och då blir det faktiskt en viss överkapacitet, säger Helené From.
Enligt Hans Andersson har de projekt som lyckas en sak gemensamt.
- Det är de där det har funnits ett bra samarbete.
Forumet Fia har tagit fasta på just detta, och tagit fram ett program för ett effektivare anläggningsbyggande. I programmet finns en modell för hur samverkan kan se ut.
- Det är viktigt att skapa en gemensam projektorganisation, så att alla sitter på samma sida av bordet och löser problemen tillsammans, säger Hans Anders-son.
För att lyckas samarbeta måste man också ha spelregler för hur man ska hantera risker av olika slag, till exempel när de olika part erna hamnar i konflikt med varandra.
- Vi måste ha öppenhet i de frågor vi är beroende av allihop. Det är oerhört viktigt att börja jobba på det här sättet, att ta första steget, säger Hans Andersson.
En annan viktig faktor är att ordna finansiering, så att inte budgeten tar slut innan projektet är färdigt.
- Det är också viktigt att ha kända förutsättningar, så att budgeten och projektet blir mer långsiktiga, säger Hans Andersson.
Helené From förklarar att total entreprenader kan vara ett sätt att höja effektiviteten.
- Med totalentreprenader beskriver man vilket slutresultat man vill ha. Då finns stora möjligheter till kreativa lösningar och ett bra samspel.
En annan fin sak med totalentreprenader är den kunskap som konsulter och andra får med sig från projektet, och som de kan använda i andra projekt, med utförandeentreprenader. Hans Andersson förordar aktiv design. Det innebär att man försöker förutse olika scenarier och förbereder olika sorters lösning, för att sedan välja den som passar bäst och anpassa den till de för hållanden som råder.
- Ofta löser man problemen på plats. Med aktiv design kan man fundera i förväg och ha en hel palett av lösningar. Jag tror mycket på det.
Hans Andersson rekommenderar också att man skaffar sig en gemensam IT-lösning, för att på så sätt slippa gnabbas om att exempelvis olika format krockar.
Vad gäller inköp finns också samordningsvinster att göra, tror Hans Andersson och Fia.
- När jag är på ett bygge ligger det alltid virkespaket i fallande längder som ska sågas till. I Japan har man bara färdiga längder, då slipper man spill och onödig frakt.
Helené From förklarar också värdet av att tidigarelägga de geologiska undersökningarna.
- Då får man ett bättre underlag för att välja hur man ska genomföra bygget. Dessutom minskar man riskerna, så att fler entreprenörer vågar lämna anbud när man vet vad som finns i marken.
Hans Andersson ser ekonomin som den främsta drivkraften för att genomföra de mått och steg som Fia rekommenderar.
- Man måste värdera mervärdet av en tidigare idrifttagning av en anläggning. Vi måste utvärdera metoder för att beräkna detta, och få med det redan i anbuds förfarandet.
Enligt Helené From är det också viktigt att alla parter känner till hur de andra resonerar.
- Byggherren och entreprenören har ofta synpunkter på handlingarna, och ibland ändrar de i dem. De måste då få veta vilka bevekelsegrunder konsulten haft. Därför är det viktigt att det finns en dialog med alla berörda när någon ändrar i en handling. Finns det ingen återkoppling där så lär sig ingen något, varken byggherren, entreprenören eller konsulten, som kanske gör samma fel i nästa projekt.