Mycket snack - när kommer verkstaden?
— Det går för långsamt! På Fia-dagen tände Åsa Söderström Jerring, ordförande i Fia, blåslampan och uppmanade alla sega gubbar och gummor att skaffa sig rätt inställning och gå från ord till handling.
- När jag tillträdde kunde jag konstatera att branschen var överens om att göra något, och att förutsättningarna var goda – vi hade börjat prata. Men det återstår mycket att göra.
Hur har det då gått? Produktivitetsökningen för byggbranschen mellan åren 1995 och 2005 var två procent. För övrig industri ökade produktiviteten med 87 procent. Tanken var att bygg- och anläggningsbranschen skulle ta in lite på försprånget.
Och enligt Åsa Söderström Jerring gick det uppåt i början. 2004 ökade produktiviteten, men sedan har produktionstillväxten varit lägre.
- Det beror på hur man räknar. I en högkonjunktur måste man vänta på både material och maskiner, det gör att produktiviteten sjunker. Men hur man än räknar så har byggbranschen mycket lägre tal jämfört med övrig industri. Beläggningskostnaderna har sjunkit, men totalt har kostnaderna ökat med fem procent.
Åsa Söderström Jerring påpekar att siffrorna trots allt är bättre än de var i den förra högkonjunkturen.
- Vi har liiite bättre kontroll på kostnaderna, men det går för långsamt.
Åsa Söderström Jerring anser att byggbranschen står inför en stor förändring.
- Snart vänder konjunkturen, och vill vi ha förnyelse måste vi göra något annorlunda. Fia vill skapa förutsättningar, drivkrafter och hjälpmedel. Men sedan är det upp till branschen att tillämpa dem. Vi har färdigställt alla våra program och byggherrarna inför dem. Men det går för långsamt!
Vadan då denna saktfärdighet? Åsa Söderström Jerring tror att en av bovarna i dramat är branschens inställning.
- Det finns två attityder i branschen. Antingen tänker man att vi ska hitta lösningar tillsammans! Eller så tänker man att ”de måste hållas kort, vi måste ha kontroll”. Då litar man inte på de andra, och jag är orolig för att vi faktiskt inte GÖR något.
Åsa Söderström Jerring tror att det är fullt möjligt att åstadkomma förändring.
- 2003, när Fia föddes, så var branschen mogen och splittrad, med lite konkurrens och dålig produktivitet. Den var fragmentiserad med långa ledtider och skenande kostnader. 2008 är branschen mogen, vi är inte splittrade, vi har inte ett destruktivt arbetsklimat. Med programmen kan vi släppa loss kreativiteten och därmed kan vi få bättre kvalitet. Med mer återanvändning kan vi få en annan industrialisering och därmed en ökad konkurrens.
Problem som branschen fort farande brottas med är, enligt Åsa Söderström Jerring, långa ledtider och mycket förseningar.
- Och eftersom ingen av oss tror att vi kommer att få mer pengar till anläggning så måste vi planera för infrastruktur så att vi får lösningarna när de behövs. Inte som nu när man bygger Citybanan så att den blir klar när den redan är för liten.
Åsa Söderström Jerring betonar att alla har ett eget ansvar.
- Vi måste göra det vi kan göra själva, och gå från sagt till gjort. OM vi gör det så kommer vi att tjäna på det, vi får högre kvalitet, lägre kostnader, roligare jobb och högre lönsamhet. INGEN bransch har bättre förutsättningar än vi, ingen annan bransch är så kreativ när det gäller.
Fia är ett projekt, och när slutdatumet 2010 infaller ska forumet gå upp i rök. Då åligger det medlemmarna själva att se till att fortsätta arbeta på det sätt man kommit överens om i Fia.
-Var och en måste fortsätta på egen hand, men jag tror att byggherrarna kommer att förvalta programmen och verktygen, säger Åsa Söderström Jerring.
Hon anser att den största utmaningen för 2008 blir att se till att de program och verktyg som tagits fram blir standard i branschen.