23948sdkhjf

Tuffa maskiner vilar sällan

Rivningsföretaget Härnösand Byggreturer använder kompaktlastare till nästan alla moment, de lastar, men får också gå lös på väggar, mattor och installationer. Det är tufft för en liten maskin, men med dagligt underhåll så håller de både länge och väl.


Sollentuna. Vid köpcentret Stinsen i Häggvik strax norr om Stockholm är det full rulle. Centret ska både byggas ut och byggas om, och byggarbetarna arbetar sida vid sida med rivarna från Härnösand Byggreturer.

Rivarna är där för att riva ett mellanbjälklag i en gammal butik. Två våningar ska bli en, med rejält högt i tak. Arbetet påbörjades för en månad sedan, och ska vara klart i november.

Att riva i ett köpcentrum ställer särskilda krav. Kunder och köpmän får inte störas och all bilning sker därför nattetid. Då går rivarna och deras maskiner lös på betong och armering, och när dagen sedan gryr är det dagskiftet som får lasta ut all bråte.

– Vi har arbetat i många köpcenter och ju närmare kunderna vi kommer desto mer måste vi anpassa både damm och oljud, säger Jonas Israelsson, arbetsledare på Härnösand Byggreturer.

Hårt jobb

Rivning har blivit en allmer maskintät verksamhet. Forna dagars rivare skulle nog gapa om de såg hur dagens kollegor slipper kärra ut tonvis med sten och betong, och hur de kan stå bredvid och övervaka medan en maskin river ner väggar och golv.

När Entreprenad hälsar på är det två kompakta Bobcat 500 som ilar in och ut genom den mycket tajt tilltagna dörröppningen.

– Bobbarna jobbar hårt, med schaktskopan lastar de ut betong, stenmassor, gips med mera. De sköter också en stor del av rivningen, med gripskopor tar de ner gipsväggar, trägolv, installationer, ventilation med mera, säger Jonas Israelsson.

Bobbarna använder också pallgafflar, och mattorna rivs upp med hjälp av en särskild mattrivare som trycks ner under mattan.

– När man sedan kör maskinen rivs mattan upp, och kapaciteten är stor jämfört med en handstripper, förklarar Jonas Israelsson.

Handrivning

Härnösand Byggreturer utför både stora och små rivningar. Behovet av maskiner varierar med arbetets art. Vid de stora rivningarna får de stora maskinerna rycka ut, i de riktigt små - som att ta ut innanmätet i en lägenhet- kanske det mesta arbetet måste utföras för hand.

Under årens lopp har projekten vuxit i både omfång och komplexitet. Behovet av maskiner har därmed ökat.

– I början var det mest lättrivning, men nu behöver vi en helt annan kapacitet. En maskin kan inte göra allt, men där det finns utrymme kan en maskin spara in en hel del gubbar, säger Jonas Israelsson.

Att ”spara gubbar” behöver inte innebära att man säger upp folk, påpekar han.

– Däremot kan vi åta oss större uppdrag, där vi kan nyttja maskiner. Personalen slits dessutom mindre om får använda maskiner.

Daglig tillsyn

Härnösand Byggreturer har maskiner i flera olika storlekar. Maskinparken består av 12 Bobcat, 6 Brokkar, 1 Bobcat Lull (en större maskin utrustad med teleskoparm), 1 Airman grävmaskin på larver, 1 Lundbergare och en lastbil med motorflak.

– Vi har 400-bobbar, som kan ta sig igenom en vanlig 90-dörr, sen har vi också 500-bobbar och 700-bobbar, berättar Jonas Israelsson.

Maskinerna är nästan alltid ute på jobb. Det är förarnas uppgift att se till att de får sin dagliga service. På varje arbetsplats finns en kompressor, och det som ska kollas är bland annat oljan, fetter och filter.

Tappar orken

– Maskinerna arbetar i en dammig miljö och tappar lätt orken om filtren inte byts ofta. Maskinförarna är erfarna och kan se om en fettnippel eller en lyftarm är skadad, om en slang behöver bytas eller om det läcker någonstans, säger Jonas Israelsson.

När ett uppdrag är slutfört tvättas maskinen med en högtryckstvätt innan det är dags för transport till nästa jobb.

Om det blivit ett litet glapp mellan jobben transporteras maskinen till företagets förråd i Stockholm där de ses över lite mera ingående. De maskiner som jobbat i riktigt tuffa miljöer behöver lite extra omsorg.

– De får tätare service än de som bara lastat i friska luften, säger Jonas Israelsson.

Skulle en maskin råka ut för ett riktigt allvarligt fel skickas den iväg på reparation.

Tar stryk

– Men det är sällan något är så fel att vi inte kan lösa det på plats, säger Jonas Israelsson.

Maskinerna byts inte ut särskilt ofta, trots att de lever hårt.

– Det är mest komponenterna som måste bytas, våra maskiner jobbar ju via hydraulik och slangar och kolvar tar stryk.

Jonas Israelsson säger att den dagliga tillsynen förlänger maskinernas livslängd avsevärt.

– Det syns fort om en förare brustit i servicen.

Mångsidiga förare

Härnösand Byggreturer köpte sin första Bobcat för 7-8 år sedan. Den är ännu inte pensionerad.

– Kör man på rätt sätt slits maskinerna inte i onödan. Vi strävar efter att personalen ska få rätt utbildning, de får börja med de lätta jobben och sedan- med stöd av någon mer erfaren- lära sig köra alla maskiner man inte behöver förarbevis till, säger Jonas Israelsson.

Genom att låta personalen lära i arbete hoppas företaget att de ska bli så mångsidiga som möjligt.

– Dels blir det roligare för dem att jobba om de får göra många olika saker, dels blir vi inte så beroende av att just de som kan köra en viss maskin alltid är på plats.




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079