Dragkamp om talangerna
Kan inte folk i byggbranschen börja arbeta klockan halv åtta i stället för halv sju? Det skulle säkert locka fler 80-talister till branschen. Det var en synpunkt från en 80-talist i publiken. Något att bita i för gräddan av byggbranschens ledning, som ställde upp mangrant i en KTH-debatt för att kapa åt sig den bästa kompetensen från denna lilla årskull.
Bygg är tillsammans med IT en av de branscher där behovet av arbetskraft är skriande. Att många 40-talister går i pension under de närmaste åren gör inte saken bättre. 80-talisernas antal kommer inte kunna matcha 40-talisternas. Inte blir tillgången bättre längre fram heller, tvärtom. Enligt Arbetsmarknadsinstitutets (AMS) beräkningar är år 2030 de som ska ersätta nästan 40 procent färre än de som går i pension. Därför är företagens behov av rätt rekryteringsstrategi stort. När Kungliga Tekniska Högskolan inbjöd till debatt om utmaningarna i byggbranschen i samband med 80-talisternas intåg, var det därför inte underligt att höjdarna tog sig tid. De var Bent Johannesson, vd Ramböll, Olle Ehrlen, koncernchef NCC, Lars Johnsson, vice vd AP-fastigheter, Ulf Palmblad vd Carl Bro, Per-Ingemar Persson, vd Veidekke och Mats Williamson, vd Skanska Sverige. De hundratal teknologer som satt i åhörarbänkarna fick svara på ett frågeformulär med frågan: Vad är viktigast för dig i ditt framtida yrkesliv, vad lockar hos en arbetsgivare? Alternativen var:
• Ett bra förhållande till närmaste chefen • Att kunna få en chefsposition så småningom • Att kunna identifiera sig med företagets värder- ingar • Ett bra arbetsklimat n Hög lön n Flexibilitet avseende arbetstider • Utlandsmöjligheter Toppade med 57 procent gjorde ett bra arbetsklimat. – Jag är förvånad över att dela företagets värderingar inte ansågs som viktigast utan kommer långt ner på listan, kommenterar Ulf Palmblad. De tre viktigaste åtgärderna för att förändra branschen? Alla i panelen fick möjlighet att svara. Att ha den bästa arbetskraften var en röd tråd som gick igen i många svar. Mats Williamson, vd för Skanska: 1. Rekrytera de bästa personerna. 2. Ständigt utveckla dessa personer. 3. Skruva processerna för att få ner kostnaderna. Per-Ingemar Persson, vd för Veidekke: 1. Individen och människan i fokus. 2. En utvecklande och uppmuntrande företagskultur. 3. Individen kan prioritera vad den vill jobba med. Lars Johnsson, vice vd AP-fastigheter: 1. Internationalisering för att pressa material- kostnader med mera 2. Industrialisering standardisering, titta bara på hur bra det fungerar inom bilbranschen. 3. Informationshantering genom hela processen. Ulf Palmblad, vd Carl Bro: 1. Tydlighet med vad företaget vill. 2. Måste se det vi sysslar med som en affär. 3. Fokusera på att ha de bästa ledarna. Olle Ehrlén, koncernchef, NCC: 1. Få bra ledare. 2. Våga lyfta fram yngre. 3. Jobba med värderingar, visa socialt ansvar. Bent Johannesson, vd Ramböll: 1. Främja konkurrens Exempelvis kostar i Indien arbetskraften bara en åttondel mot i Sverige. 2. Skapa engagemang 3. Effektivisering nya metoder och verktyg. Panelen fick frågan hur de är attraktiva som arbetsgivare. NCC arbetar mycket med SCR-frågor, det vill säga Social Responsibility. – Socialt ansvar är viktigt för företag. NCC har startat Barnens byggskola och byggskola för invandrare i Malmö. Det är viktigt att skapa ett socialt engagemang. Det blir ett incitament, säger Olle Ehrlén. Skanska satsar på att utbilda unga, nya medarbetare. – Vi har ett globalt traineeprogram bestående av 16 personer. Gruppen utgörs av en mix från alla universitetsutbildningar. Ingår gör ekonomer, ingenjörer, marinbiologer, samhällsvetare med mera, säger Mats Williamsson. Viktigt att synas Efteråt minglade höjdarna med studenterna. Ramlösan bubblade och fruktkorgarna var välfyllda. Varför tar sig exempelvis NCCs vd tid att närvara? – Det är alltid viktigt att synas. Vi måste attrahera ungdomarna för säkra den nödvändiga återväxten. Därför är vi också med i olika projekt på flera olika högskolor i Sverige som Tekniska Högskolan, Chalmers och Lund, säger Olle Ehrlén. Vad svarade då panelen på frågan om att få sovmorgon fram till klockan halvåtta? Bent Johannesson fann sig snabbast. – Arbetstiderna beror på kollektivavtalen. Men vi arbetar på större frihet för arbetsgivare att förlägga arbetstiden tillsammans med sina anställda.
Monica Almgren
monica.almgren@allerbusiness.se