23948sdkhjf

Punkteringssäkert och skakfritt

Ojämnheter i marken kan vara mycket besvärande för föraren i en skidsteer. Körningen kan upplevas som både stötig och vibrerande. Michelins lösning kallas Tweel och är en helt ny konstruktion som inte liknar någonting annat.

Den eventuella släktskapen med traditionella däck är slitbanan som tillverkas av gummi. Där tar dock likheten slut. Slitbanan förbinds med navet med mycket flexibla "ekrar" som deformeras när de passerar ojämnheter för att omedelbart återgå till ursprungligt skick. Resultatet blir en jämn gång utan stötar och med kraftigt minskade vibrationer. Arbetet blir lättare, snabbare och mer precist.

Att hjulet är garanterat punkteringsfritt gör inte saken sämre. Produkten presenterades som en idé på förra årets Intermat. Tanken var att låta marknaden känna lite på produkten och komma med synpunkter. Den då realistiska bedömningen var att Tweel eventuellt skulle kunna vara i produktion inom tio till femton år.

– Gensvaret var fantastiskt. Inte minst tror vi att det här kommer att vara av mycket stort intresse för uthyrningsföretagen. Produkten har varit ute bland kunder och det har redan skapats efterfrågan. Vi räknar med att köra igång produktionen år 2009, säger Michelins Wörner Joch. Produkten kommer med stor säkerhet att vara dyrare än traditionella lösningar, men då ska användarna också kunna räkna med att lösningen är underhållsfri, lätt att montera av och på samt inte minst ha längre livslängd.

morgan.andersson@allerbusiness.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078