23948sdkhjf

Grodornas väl Entreprenörernas ansvar

Täby. Norrortsleden tar form norr om Stockholm, det sprängs och schaktas för fullt på de olika entreprenaderna. NCC Construction ansvarar för sträckan mellan Täby Kyrkby och Rosenkälla. Sju kilometer väg ska byggas, och en av dessa ska dras i tunnel. Arbetet påbörjades i augusti förra året, och det hela ska vara klart hösten 2008, då hela leden öppnas för trafik. NCC fick börja med att förstärka marken med 20 000 meter kalkcementpelare på östra och västra sidan om tunneln.

- Där fanns tio meter löslera, så vi borrade ner ungefär 4 000 kalkcementpelare, berättar Sören Hessel, NCC Constructions blockchef för markjobben.

NCC valde att börja med förstärkningsarbetena, eftersom tunnel- drivningen måste komma igång så snabbt som möjligt. Stabiliseringen utfördes av NCCs dotterbolag Hercules Grundläggning. Tunnelarbetena drogs sedan igång i oktober, och NCCs markarbetare gick vidare med att ta av vegetationen för att sedan börja spränga berg och förflytta massor. Man hittade dålig mark även vid Gullsjön, men här var kalkcementpelare inte ett alternativ.

- Det var lite för grunt för kalkcement, så vi grävde ur och fyllde med berg, kommenterar Sören Hessel.

NCC ser sin sträcka som två skilda delar, den östra och den västra sidan om Löttingetunneln. Markarbetena är indelade i tre etapper. Den sista, vid Ullna golfbana, har man ännu inte fått börja på. Spränger och krossar Vi måste ta bort några hål och för att ge golfanläggningen tid att bygga nya banor är starten på denna sträcka förskjuten. När Entreprenad hälsar på i juni på håller man på att spränga berg, krossa berg och utföra ledningsarbeten.

- Vi arbetar också med de broar vi har på östra sidan, två av fyra är klara. VA-arbetena fortgår också kontinuerligt, och vi jobbar också på att få ut allt berg på sträckan, så kan vi börja med beläggningsarbetena nästa sommar.

Alla jordschakter som går att komma åt är redan utförda. Totalt har man grävt upp 150 000 kubikmeter jord, och det som återstår är 400 meter av den totalt sju kilometer långa vägsträckan. Det som återstår sedan är bland annat släntningsarbeten, kanalisation och belysningsfundament.

Berget längs leden är enligt Sören Hessel av hyfsad kvalitet.

-Vi krossar allt och använder i bygget, vi hoppas att berget ska räcka hela vägen, och får vi ett överskott kommer vi att sälja av det.

Väglinjen är "låst" i höjd- och sidled, och man har därför kunnat räkna ut ungefär hur mycket bergmassor som behövs för att fylla. Det kommer dessutom att behövas en hel del material inne i tunneln när markjobben där tar vid.

Tanken är att de två sträckorna på var sin sida om tunneln ska vara självförsörjande på bergmaterial.

- Varje sida ska balansera massorna, det blir svårt att flytta massor emellan, kommenterar Sören Hessel.

NCC har en hel del underentreprenörer på bygget. Värmdö Schakt sköter hela schaktsidan, inklusive bergsprängning, krossning och att lägga ut materialet i bankar.

- Vi ska spränga totalt 200 000 kubikmeter berg, och i dag har vi hunnit med ungefär 60 procent, berättar Sören Hessel.

Allt ovanjordsberg krossas på plats, medan tunnelberget krossas i NCCs anläggning i Rydbo, inte långt ifrån bygget.

Totalt var ett 20-tal maskiner igång i mitten av juni. Värmdö Schakt står för tio av dessa, varav två är krossar. Övriga maskiner hyrs in på timme med förare.

- Det är tre dumprar, fem grävmaskiner en kranbil och två traktorer, förklarar Sören Hessel.

Många av underentreprenörerna är små.

- Flera är enmansföretagare, men vi har också några lite större underentreprenörer, säger Sören Hessel.

Kraven på underentreprenörerna är hårda, och följer de gängse föreskrifterna vad gäller miljö och säkerhet.

- Vi har bara nya maskiner på bygget, 2-3 år högst. Vi kräver också att alla ska vara förberedda för gps, med antenner med mera. Sedan står vi för resten, vi har alla vägdata och sätter in dem i deras maskin så att de kan se höjder och lutningar.

Under arbetets gång har man råkat ut för en del otrevliga överraskningar. I höstas upptäckte en maskinförare en stark och otrevlig lukt när han steg ur maskinen. Prover visade att någon dumpat bekämpningsmedel på platsen, och ett långdraget saneringsarbete vidtog.

- Det var vaket av maskinisten, som slog larm, berömmer Sören Hessel.

I marken fann man både DDT, fenklorfos och dioxin. Det visade sig att föroreningen härrörde från ett bekämpningsmedel som förbjöds 1979. Saneringen har bestått i att man grävt bort tonvis av massor, och kört iväg dem dels till Sakab i Kumla, dels till en tipp i Bro.

- Föroreningen hade också gått ner i sprickor i berget, så vi fick spränga en meter berg och köra bort, berättar Sören Hessel.

Den otrevliga lukten dröjer sig fortfarande kvar på platsen, och man tar fortsatt prover för att säkerställa att giftet inte sprids i brunnar.

- Nu ska det vara rent, men vi vill vara på den säkra sidan, säger Sören Hessel.

Tidplanen hålls än så länge utan större besvär. Det största orosmolnet hittills har varit tunneln, där man haft vissa problem med dåligt berg. Detta har lett till att man måste förstärka berget mer än man trodde från början.

Viss oro finns också för hur logistiken i tunneln ska flyta. De utvändiga markarbetena går bra, men i tunneln är det mycket som ska hända och alla behöver sin tid, det är bergdrift, förstärkningsarbeten, ledningsjobb, alla installationer plus att det ska byggas en mittvägg.

Projektet har också inneburit några "udda" inslag. Grodornas egen paradgata är ett av dessa. Vid Gullsjön huserar ett antal grodor som snart kan se fram emot en ny huvudled. Tre betongtrummor ska läggas under vägen, och dessutom ska totalt 600 meter "groduppfångare" byggas, det vill säga ett slags skärmar med glatt yta som grodorna inte ska kunna ta sig över. De ska ledas ner i trummorna och kunna ta sig under vägen i stället för att försöka korsa leden och bli mos.

- En inventering visade att grodorna vandrar över vägen för att komma från övervintringsställena till sjön. De förflyttar sig i april, och många skulle dö om vi inte byggde grodövergångar, berättar Sören Hessel.

Man har också fått bygga ett flertal ekodukter, det vill säga broar för djur av allehanda slag.

- Vi ska bygga totalt sju broar, och en del av dem är renodlade ekodukter. Vi har sett en hel del älg här, och även en del rävar mer mera.

NCC har också flyttat en hel äng 500 meter.

- Det var en kalkfuktäng med unik växtlighet med vildlin, älväxing och ormrot. Vi tog av ytskiktet och lade ner det på ett nytt ställe. Totalt flyttade vi 300 kvadratmeter äng genom att låta en grävmaskin skära upp bitar på 2,5 meter gånger 1,5 meter. Bitarna lades sedan försiktigt i en traktorskopa, och transporterades till ett mera fridfullt ställe.

Hela Norrortsleden ska vara klar hösten 2008. NCC ligger lite efter de andra entreprenörerna i schemat. Vi startade senare eftersom vi har en annan typ av entreprenad, en funktionsentreprenad, säger Sören Hessel.

Han är mycket nöjd med hur funktionsentreprenaden fungerat hittills.

- Vi har mer fria händer, normalt skulle vi behöva genomgå en massa kontroller, men nu bestämmer vi helt själva och väljer våra egna lösningar. Vi har dock en kravlista på 600-700 krav att följa.

Han ser funktionsentreprenaden som mer lättarbetad, i och med att man kan ta beslut själv, och inte behöver kontrollera med någon annan först. Besluten kommer närmare och man slipper gå igenom en massa instanser.

- Även om lösningarna kanske inte alltid blir bättre går det i alla fall snabbare.

Nackdelen kan tyckas vara att man inte kan skylla ifrån sig om något blir fel.

- Det kan vara svårt att hitta alla fallgropar när man räknar på jobben, men våra lösningar ska fungera, och eftersom vi dessutom ska driva och underhålla vägen i femton år måste vi tänka oss för när vi gör något. Ibland får man tänka om!

Han tror att funktionsentreprenader kommer att bli vanliga i framtiden.

- Funktionsentreprenad i kombination med något slags partneringavtal där man gemensamt försöker hitta lösningar är nog en bra modell.

text & foto Ulrika Andersson ulrika@entreprenad.com

Till senaste nytt

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11