Kinesisk anstormning på Intermat
En ny, skärpt lagstiftning har märkbart bidragit till att motor- och maskintillverkarna lagt på ett kol extra inför årets Intermat som arrangerades 24-29 april i Paris.
Årets Intermat var inget undantag. Ett par av mässans mest spektakulära nykomlingar fanns mycket riktigt i franska montrar: Mecalacs blandning av en sex tons minigrävare och skidsteer, samt Haulottes lilla Multijob som är en kombination av runtomsvängande hjulgrävare och teleskoplastare. Företaget har tidigare haft en liknande maskin, men betonar att man nu gjort en närmast total redesign för att lösa de problem som de äldre generationerna förknippats med. Nu utlovas en stryktålig och robust maskin som helt och fullt uppfyller marknadens krav.
Maskinen passar dock inte alls in i Haulottes övriga program av arbetsplattformar och teleskoplastare. Därför är man igång med att bygga upp ett nät av återförsäljare med start i Frankrike.
– Även i Sverige löser vi det förmodligen på det sättet. Glädjande nog ser det ut som om Ryssland och de baltiska staterna kan bli bra marknader. De är mycket intresserade, säger Håkan Wallin, vd för Haulotte Scandinavia.
Haulotte är ett av branschens snabbast växande företag för närvarande. Förra året ökade omsättningen med hela 44 procent. Lagom till mässan köptes rättigheterna till en ny serie elektriska saxliftar från Holland Lift. Men med tanke på Multijob är det inte helt otroligt att företaget också kommer att köpa på sig ytterligare något företag, troligen en tillverkare av minigrävare eller skidsteers inom en snar framtid.
Enligt planerna öppnar företaget dessutom en fabrik för teleskoplastare i Spanien vid årsskiftet. Haulotte har uppenbarligen tröttnat på sin nuvarande samarbetspartner vad gäller teleskoplastare och ska till årsskiftet vara helt klara med framtagandet av en egen modellserie.
Företaget satsar för övrigt stort på ett nytt centrum för reservdelar i Frankrike för att snabbare kunna nå ut till kunderna.
Medan Multijob väckte viss uppmärksamhet under regelbundet arbete på demofältet, visades Mecalacs 8 MCR upp som en konceptmaskin där det fortfarande återstår en del frågor att lösa. Det gäller bland annat att hitta en passande relation mellan pris och kvalitet, men också att mer noggrant studera de marknader där maskintypen kan bli aktuell. Målet är dock fortfarande att maskinen ska kunna levereras med start under nästa år.
Båda maskinerna, liksom huvuddelen av nyheterna inom jordförflyttning har tidigare presenterats mer utförligt i Entreprenads förhandsreportage inför Intermat.
Maskinutvecklingen visar tydligt att industridesignern får en allt viktigare roll i framtagandet av nya modeller. Utseendet spelar allt större betydelse, men också små, men betydelsefulla detaljer som hur dörrar öppnas, fotsteg och handtag. Inget får glömmas bort, alla detaljer måste utformas på ett sätt som ger bästa möjliga tillgänglighet och dessutom placeras så att inga andra funktioner störs. Industridesignerns roll har förändrats från att i sista stund justera detaljer till att från början medverka i den process som ska leda fram till en maskin med optimala kvaliteter. Där handlar det också om att medverka för att exempelvis hitta rätt material och rätt vikt.
Volvo hörde till de företag som lyfte fram industridesignerns roll. Bland annat gavs en liten exposé i form av modeller och illustrationer som visar hur maskinerna kan komma att se ut på 2020-talet. Enligt Volvo är nyttan ömsesidig. Industridesignern får en möjlighet att arbeta nära maskinutvecklingen samtidigt som företaget får en idébank som kan komma till pass längre fram.
Ett udda inslag fanns i brittiska JCB:s monter, ett drygt nio meter långt fartvidunder som i augusti ska göra ett försök att slå hastighetsrekord för dieseldrivna fordon. Här har styrelseordföranden Sir Anthony Bamford själv varit mycket av pådrivare i projektet, inte minst för en egen passion att lyfta fram brittisk teknologi och brittisk industri på världskartan.
– Genom att använda JCB:s motorer för det här rekordförsöket får vi en fantastiskt fin möjlighet att visa vad brittiska konstruktörer kan åstadkomma, säger Sir Anthony.
Samtidigt finns ytterligare en drivkraft, nämligen att verkligen få ett besked om vad den egenutvecklade motorn duger till. Fordonet kommer att förses med två common rail-dieslar på 560 kW (750 hk). Längden är 9 091 mm, bredden 1 145 mm och höjden till huvens topp 979 mm. Hjulbasen är 5 878 mm och vikten inklusive alla vätskor och förare är 2 700 kg.
En annan trend är att maskintillverkarna vill integrera den teknik som används i sina maskiner. Man vill helt enkelt bort från olika typer av utrustning som monteras på i efterhand. Samtidigt vill företagen själva ha kontroll över utvecklingen.
Ett exempel är Caterpillar som, enligt uppgift, sagt upp kontraktet med Lars Bruun om Eco-Mate som bidragit till sänkt bränsleförbrukning i grävmaskiner. I stället är ambitionen att utveckla ett eget system med samma fördelar. Både Caterpillar och Pons representanter betonar dock att exempelvis de svenska kunder som har Eco-Mate i sina maskiner även i fortsättningen kommer att få all den service som man tidigare fått. Alltså även för Eco-Mate.
Engcon och Indexator har i många år dragit ett tungt lass vad gäller att marknadsföra tiltrotatorn utanför Skandinavien. Nu får man ytterligare draghjälp av Liebherr som drog stora åskådarmängder till sina demonstrationer av den egenutvecklade tiltrotator som stod klar bara någon månad innan mässan öppnade. Utrustningen är avsedd för bärare på 18-25 ton.
Vare sig Engcon eller Indexator hade egna montrar, men Engcon hade tiltrotatorer utspridda i flera andra montrar. Bland annat visades den nya EC02 avsedd för minigrävare på 1,5-3 ton. Företaget har lyckats väl i Tyskland och Storbritannien och nu ökar ambitionen att ta för sig i Frankrike. Samtidigt kan Intermat ge ett visst avstamp mot exempelvis fransktalande länder i Afrika och en del asiatiska marknader. En viktig roll i det arbetet får fransktalande Nils Giesen.
– Vi har byggt upp ett reservdelslager i södra Frankrike. Kunderna ska kunna få de viktigaste slitdelarna inom 24 timmar. Resten inom tre till fyra dagar från Sverige, säger Nils Giesen.
Även finska Avant ser Intermat som en bra plattform, i första hand för Europa, men också för bland annat Afrika och Mellanöstern. Företaget har varit med tidigare, men gjorde ett avbrott för tre år sedan. Nu, med den nya 600-serien kompaktlastare, var dock tiden mogen på nytt att åter igen vara med.
Företag ser olika på varumärkenas betydelse. Filosofierna varierar. Ett tydligt exempel är grupperingen av företag som resulterade i CNH, alltså Case och New Holland. Intermat visade tydligt att det nu handlar om två helt olika företag med delvis skilda kulturer som leds i olika riktningar. Detta kan göras trots att det finns många gemensamma komponenter och att mycket arbete görs tillsammans.
För Case handlar det primärt om att återta den mycket starka position företaget en gång hade. En något förenklad beskrivning kan vara att Case håller sig mer till traditionen och ger kunden maskiner för tyngre arbeten.
New Holland däremot är ett på marknaden nytt varumärke och är lite mer spektakulära med långsiktiga satsningar. Bland annat fanns i montern en hybrid-märkt grävare som visar på ambitioner att ta fram en hybrid-motor. Hur långt man hunnit är dock osäkert eftersom ingen var vilig att öppna luckorna.
Den asiatiska anstormningen fortsätter. Japanerna har gjort sitt segertåg genom världen. Koreanerna har följt efter och nu är det kinesernas tur. Såväl Korea som Kina hade stora nationella samlingsmontrar. Inte minst de kinesiska företagen visade upp ett brett spektrum av produkter från slitdelar och verktyg till betongpumpar, kompakteringsutrustning och maskiner i allehanda storlekar för jordförflyttning.
Montrarna var välbesökta och leende monterarbetare berättade glatt om en anstormning av både kunder och potentiella återförsäljare. Det finns en gigantisk produktionskapacitet i Kina och i synnerhet nu när myndigheterna försöker hålla inflationstendenser i schack med ekonomiska restriktioner ökar tillverkarnas intresse att bredda sina marknader till andra kontinenter.
Anstormningen av kinesiska produkter har bara börjat. Anstormningen av utländskt deltagande på mässan har inte bara börjat, den har fortsatt öka. Mässgeneralen Maryvonne Lanoë kunde bara konstatera att årets evenemang var det största hittills.
I synnerhet gladdes hon åt de stora internationella inslagen och över att fackföreningarna tagit sitt förnuft till fånga. Mässan har varit starkt ifrågasatt de senare gångerna på grund av återkommande konfliktåtgärder. Veckan passerade den här gången utan de störande moment som strejkande flygledare, tåg- och t-baneförare annars brukar medföra.
Morgan Andersson morgan.andersson@allerbusiness.se
Till senaste nytt