23948sdkhjf

Lyft för Köpenhamns fotgängare

Natten mellan 18 och 19 december ökade adrenalinhalten hos medarbetare i såväl NCCs danska bolag, som i Köpenhamns stad och hos de järnvägsknutna bolagen. Det första av fyra element, ingående i den 172 meter långa och sju meter breda Langeliniebron, skulle sättas på plats över bland annat ett spårområde som varje dygn trafikeras av mer än 1 000 tåg.

Efter ungefär ett års planeringsarbete fanns inte mycket att överlämna till slumpen. Den faktor som inte kunde planeras bort var vädret. Men vädrets makter var vänligt sinnade. Vindarna var inte värre än att elementet kunde placeras på rätt ställe under den halvannan timme som fanns avsatt för ändamålet.

– Arbetet försvårades i hög grad av att störningarna på den spårbundna trafiken måste minimeras, vilket bland annat ställde stora krav på den nödvändiga kranens räckvidd och kapacitet. Arbetet kräver rejäla muskler för ett flertal tunga lyft. Det största blir på 200 ton med 40 meters utlägg. Det betyder att vi måste klara ett lyft på 8 000 tonmeter när kranen lyfter brodelarna på plats, berättade NCCs Kristjan Sigurdsson i våras när detaljerna för broprojektet presenterades.

Lösningen fanns i Holland i form av den jättelika fackverkskranen CC 2800-1 tillverkad av Terex-Demag som fått värma upp inför sitt stora kraftprov genom att medverka vid montage av vindkraftverk. Spårvidden är hela 8,4 meter och motorn som tillverkas av Daimler-Chrysler är på 516 hk. Enligt uppgift ska kranen i det utförande som används i Köpenhamn klara lyft på 800 ton.

Valet av produktionsmetod präglades till stor del av brons placering över spårområdet och över en hårt trafikerad gata. Arbetet fick i praktiken inte medföra några störningar i den befintliga trafiken, vilket innebar att en förtillverkad broöverbyggnad bestående av långa element bedömdes vara det bästa alternativet. Det längsta elementet är hela 50 meter.

Brons pelare har gjutits på plats och klätts med stål. Broelementen tillverkas av stål i Vitoria i norra Spanien och har sedan fraktats sjövägen från Bilbao till Köpenhamn där den jättelika fackverkskranen genomför den avslutande förflyttningen inför brons färdigställande om någon vecka. Den nya Langeliniebron är den tredje generationen som knyter samman Østerbro och Langelinie. Den första bron från 1896 var 90 år senare så angripen av rost att den stängdes för biltrafik 1986. 1992 revs den slutligen och ersattes med en provisorisk bro för gång- och cykeltrafik.

Nu i februari är det så dags att åter öppna den tredje brogenerationen som avses för fotgängare och cyklister. NCC tog i hård konkurrens hem uppdraget som också omfattade rivning av den andra generationens bro. Entreprenadsumman anges till ungefär 25,2 miljoner danska kronor, vilket motsvarar ungefär 31,5 miljoner i svensk valuta.

– Med stöd från en anbudsförfrågan prekvalificerade vi fem företag som vi bedömde klara projektet tekniskt och administrativt. Av dessa lämnade NCC det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet, berättar Köpenhamn kommuns projektledare Ole C Nielsen.

Delvis har grävarbetet genomförts i samarbete med Københavns Bymuseum eftersom anläggarna hittade rester av en gammal träkonstruktion som plockades fram under stor försiktighet.

– Genomgående har dock planeringsarbetet varit a och o. Periodvis har vi planerat våra insatser ned till minuter för att koordinera vårt arbete med järnvägstrafiken, säger Kristjan Sigurdsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08