23948sdkhjf

Ett pennstreck från jobb i massor

Att öppna en gruva är en lång process. När prospektering, provborrning och provbrytning är överstökat återstår alla ansöknings- processer, tillstånd och utredningar. När man fått klartecken måste man börja avverka skog, anlägga vägar och bygga anrikningsverk och andra byggnader.

– Totalt beräknas bygget kosta 850 miljoner kronor. Det lär ta minst 1,5 år att bygga anrikningsverk, vägar, kontor, verkstäder och göra jordavrymningar, säger vd Karl-Åke Johansson.

Lappland Goldminers ska också anlägga en damm på ett par hundra hektar, där all sand från gruvan ska läggas.

– När berget malts ner till sand lakas sanden ur med natriumcyanid och då får man faktiskt fram tackor, säger Karl-Åke Johansson.

En miljondel av sanden är guld, och när den är borttagen ska det nermalda berget läggas i dammar i en dalgång. Byn Fäboliden, fyra mil utanför Lycksele, ska bli en dagbrottgruva.

– Men vi kanske går på djupet senare, kommenterar Karl-Åke Johansson.

Lappland Goldminers vill ta ut fem miljoner ton malm per år i Fäbolidgruvan.

– Det är en skaplig hög sten, kommenterar Karl-Åke Johansson.

Han tror att gruvan i Fäboliden kan bli långlivad.

– Malmkroppen är minst 1 300 meter lång och 30 80 meter bred. Den kan nog rulla på i väldigt många år om vi jobbar på rätt sätt. Vi har undersökt ner till 300 meters djup, men mycket tyder på att malmkroppen fortsätter.

Tanken är också att bygga ett anrikningsverk i Fäboliden, som även ska serva de andra gruvorna när de kommer igång.

– Transportkostnaderna avgör, Fäboliden är störst och ligger mest centralt, därför lägger vi verket där.

Det är mycket som ska klaffa. Underleverantörer, tillstånd, entreprenörer, markområden och domstolar .

– Men vi har mycket av det, det är inte många länder som kan skryta med så bra leverantörer och förutsättningar. Det kommer inte att bli svårt för Lappland Goldminers att hitta någon som kan åta sig de tunga transporterna, tror Karl-Åke Johansson.

I de här områdena har man traditionellt jobbat i skogsindustrin, på sågverk, med mindre tillverkning och som maskinförare.

– Det är de som kör exempelvis en skogsmaskin som vi behöver sen, plus elektriker, underhållsfolk med mera. Många leverantörer och entreprenörer i trakten har redan börjat höra sig för om jobb. Faktum är att det blivit lite tryck i bygden, säger Karl-Åke Johansson.

Svartlidengruvan är igång, Scanmining drar snart i gång i Blaiken och sen kommer vi med Fäbolidengruvan. Han tror att både mindre och större entreprenörer behövs.

– Bygget av Fäbolidsgruvan blir ett stort jobb, och det kommer att krävas mycket specialutrustning. Det kanske blir svårt för mindre entreprenörer, men de klarar absolut av de mindre projekten.

Om det visar sig att det inte går att få tag på entreprenörer med rätt utrustning kommer Lappland Goldminers att köpa in den själva och göra jobbet i egen regi.

– Vi är öppna för andra typer av lösningar, och vi vill inte heller kräva att en entreprenör ska skaffa sig specialutrustning för att göra jobb åt oss, för vad händer om vi ger någon annan uppdraget sedan?

En del entreprenörer säger att de köper in utrustningen om de får jobbet. Karl-Åke Johansson tror inte på den lösningen.

– Vi vill ju kunna byta entreprenör, och då måste den som blir utbytt kunna få andra jobb, och det kanske blir svårt om han köpt in en viss utrustning.

För mer normalstora projekt, som till exempel att anlägga vägar kommer man förmodligen att anlita entreprenörer.

– Även andra jobb kan mindre entreprenörer ta, i en gruva behöver vi till exempel en väghyvel som går kontinuerligt.

När gruvan en dag ska pensioneras kommer området att snyggas till, men inte återställas.

– Det går inte att återställa, men vi kommer att göra en sjö vid dagbrottet och resten blir skogsmark, så naturligt som möjligt, och de sandfyllda jättemagasinet kan bli renbete.

Karl-Åke Johansson ser framför sig hur verksamheten kommer att växa lavinartat när gruvan väl kommer igång. När gruvan är igång räknar han med att sysselsätta upp till 250 personer enbart i Fäboliden, och under byggtiden kommer behovet av folk att vara ännu större,

– Det kommer att myllra av folk ute i skogen, säger Karl-Åke Johansson.

Förutom i Fäboliden är Lappland Goldminers övriga guldfyndigheter längs Guldlinjen Stortjärnhobben, strax söder om Grundfors, i Storumans kommun, Knaften, 15 km söder om Lycksele och cirka fem mil från Fäboliden, Sandviksträsk tre mil nordväst om Fäboliden, Tjålmträsk någon halvmil sydost om Sorsele, Högås, i Lycksele kommun samt Gubbträsk, i Storumans kommun.

– När Fäbolidens gruva är igångsatt är det dags att ägna sig åt nästa projekt Vi vill få in nästa gruva rätt snart och i dag ligger fyndigheten i Stortjärnhobben närmast till hands, säger Karl-Åke Johansson.

Text & Bild Ulrika Andersson

ulrika.andersson@entreprenad.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078