23948sdkhjf

Bra år för Liebherr

2005 har börjat bra för Liebherr. I synnerhet är koncernledningen nöjd med de delar av företaget som tillverkar bygg- och entreprenadmaskiner, verksamheter som i dag i flera fall ligger nära produktionstaket.
Förra året ökade Liebherrkoncernens omsättning med 12,3 procent till 4 590 miljoner euro (43 miljarder svenska kronor). Inledningen på 2005 pekar på en fortsatt kraftig uppgång och bedömningen är att koncernen i år för första gången spränger omsättningsvallen 5 000 miljoner euro (närmare 47 miljarder kronor).

För entreprenadmaskinsdelen ökade omsättningen förra året med 15,9 procent till 2 885,2 miljoner euro (cirka 27 miljarder svenska kronor). Bland annat för att kunna öka produktionen investerades 2004 sammanlagt drygt en kvarts miljard euro i verksamheter runt om i världen. Det betyder, enligt företagsledningen, att koncernen investerat mer än en miljard euro under den senaste femårsperioden. Samtidigt kommer signaler om fortsatta stora investeringar som anges till ungefär 300 miljoner euro för innevarande år.

I fjolårssatsningen ingick också att utöka företagets flotta av maskiner för uthyrning. Även här sker en fortsatt utbyggnad med nya depåer i främst Tyskland och Frankrike under 2005. Som en följd av uthyrningsverksamheten ökar också aktiviteterna på begagnat-marknaden, primärt genom Liebherr Mietpartner i Ludwigshafen.

Företaget hävdar att man tagit ett än starkare grepp om världsmarknaden för mobilkranar. Enligt företaget låg världsmarknaden förra året relativt still med en sammanlagd försäljning kring 2 270 enheter. För Liebherrs del ökade försäljningen tio procent och anges för 2004 till nästan 1 000 enheter. 2005 har börjat ännu bättre och nu är bedömningen att mobilkranstillverkningen för första gången kommer att passera en miljard euro i omsättning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079