23948sdkhjf

Volvo CE lyfter resultatet

Volvo Construction Equipment kan se tillbaka på ett ekonomiskt mycket lyckat andra kvartal. Nettoförsäljningen ökade med 14 procent till 9 555 miljoner kronor medan rörelseresultat steg med 25 procent till 937 miljoner kronor jämfört med samma period 2004.
Generellt är bedömningen att världsmarknaden för maskiner i VCE:s produktprogram ökat med ungefär tio procent jämfört med samma period 2004. Det är dock avsevärda skillnader mellan olika delmarknader. Enligt företaget har den europeiska marknaden under det senaste året växt med en procent, den nordamerikanska med tio procent, den asiatiska med 13 procent medan övriga marknader steg med 26 procent. I Europa ska dock ökningen ses mot bakgrund av en märkbar tendens att allt fler mindre maskiner efterfrågas.

För Volvo CE:s del noteras en tillbakagång med tio procent i Asien, till stor del beroende på den fortsatt svaga kinesiska marknaden och en minskning i Korea. Den kinesiska marknaden visar dock tecken på återhämtning och förhoppningen är en tillväxt om än måttlig under resten av året.

Övriga marknader ser betydligt bättre ut. Enligt företaget har exempelvis försäljningen i Sydamerika ökat 68 procent. Förbättringarna är dock inte mindre anmärkningsvärda i Europa (plus tolv procent) och i Nordamerika (plus 22 procent). Sammantaget var orderläget vid halvårsskiftet 40 procent högre än ett år tidigare.

– Orderboken ligger på rekordnivå. Vi etablerar nu en gemensam ledning för hjullastare och dumprar för att bättre utnyttja samordningsmöjligheterna, säger vd och koncernchef Leif Johansson i en kommentar.

Samtidigt pågår ytterligare kostnadsjakt och avsikten är att sänka kostnaderna för bland annat försäljning och administration ytterligare redan under innevarande år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109