Hårda nötter att knäcka
Redan i koltåldern får de flesta barn lära sig att starkast vinner. För vissa blir det en fråga om att bygga upp kompetens och erfarenhet för att konkurrera om platsen i fotbollslaget, i rockbandet, om utbildningar eller anställningar. För andra handlar det mer om att skapa ett skräckvälde där hot och repressalier ingår som grundläggande affärsidé.
Hot kan vara betydligt mer sofistikerade än "löften" om fysiskt våld. En mängd företag har hittat sätt att utnyttja främst mindre företagares tidspress och eventuella okunskap om juridik för att tjäna grova pengar. I många år har bluffakturor varit ett gissel för företagarna. Ofta uppmärksammas de inte innan det är för sent.
Eftersom bluffakturorna också brukar innehålla hot om att obetalda fakturor anmäls till kronofogden är det många som faller till föga och betalar ändå. Risken att få en betalningsanmärkning är ett tillräckligt starkt hot för att betala eftersom det ändå är förhållandevis små summor det handlar om.
Ett problem är just att summorna är så små, vilket minskar möjligheterna att hanteringen tas upp till rättslig prövning. Svensk Handel och Svenskt Näringsliv har länge fört en hård kamp för att få stopp på oskicket. Svensk Handel har dessutom på sin hemsida en varningslista med namn och kontaktuppgifter på oseriösa företag. Där finns också en "lathund" som talar om vilka åtgärder som ska vidtas när en bluffaktura dyker upp.
Här är det på sin plats med en extra varning eftersom vi närmar oss semesterperioden med allt vad det kan innebära av vikarier och personal som tillfälligt utför andra uppgifter än vad som vanligtvis är fallet. Möjligen finns ytterligare risk för ökade aktiviteter på området om än möjligen tidsbegränsade.
Nyligen godkände riksdagen en rekommendation från lagutskottet om att lagstifta mot det som kallas oberättigade ansökningar om betalningsföreläggande. Frågan är bara hur lång tid det tar för regeringen att lägga fram ett lagförslag med den innebörden. Ju snabbare desto bättre. Det är ingen tvekan om att en lag som gör att skojarna kan tvingas betala skadestånd för sin verksamhet verkar avskräckande.
Däremot kommer nu något överraskande, men relevant och hållbar kritik från Konkurrensverket med avseende på förslaget att kriminalisera överträdelser mot konkurrenslagen. En kriminalisering är i och för sig en tydlig signal om att samhället inte accepterar sådana avarter. Konkurrentverkets poäng är dock att de möjligheter som i dag finns om eftergifter till dem som avslöjar en kartell försvåras i och med en kriminalisering. Vem berättar om en kartell om "belöningen" blir fängelse?