Förarhytten kan vara på väg bort
Är det dags att skrota förarhytten, frågar sig ME:s teknikexpert Svante Flodén i månadens Direktkontakten.
I årets femte nummer kommer insändaren från Svante Flodén, teknik- och miljörådgivare hos ME.
..........................................................................
Är det dags att skrota förarhytten?
Det ser ut som ett svart cyklop, och tar dig till en ny värld när du sätter det framför ögonen. Jag pratar om så kallade virtuella glasögon. Men vad har det med förarhytten på en entreprenadmaskin att göra, tänker du.
Jo, jag tänker på fjärrmanövrering av exempelvis en grävmaskin! Det kan vara nästa tekniksteg som väntar runt hörnet, att med hjälp av virtuella verktyg och fjärrkontroll låta dig som maskinist manövrera maskinen från en helt annan plats än på själva maskinen.
Jämför med de moderna simulatorer som används i utbildnings- och demonstrationssyfte för entreprenad-, skogs- och lantbruksmaskiner. De är så verklighetstrogna att leverantörer erbjuder, eller till och med kräver, förare att genomgå utbildning via simulator innan en ny maskin tas i bruk – allt för att ge bästa utbyte av maskininvesteringen men också säkra en god hantering av maskinen.
Med virtuella glasögon blir upplevelsen av att köra en maskin ännu mer realistisk och kameratekniken i dag ger möjligheter att följa skeenden på nära eller långt håll. Med kameror monterade runt maskinen bildas en enhetsbild av omgivningen med total överblick och därmed är steget kort från simulator till fjärrmanövrering. Men, kan det verkligen fungera i praktiken? Ja, varför inte?! Fjärrmanövrering i flera former finns redan för tillämpningar där man helt enkelt inte kan ha en förare på plats på grund av risker eller brist på utrymme.
Det som också talar för att tekniken med fjärrstyrning kan tas längre, är att systemen för maskinstyrning utvecklas i snabb takt. De finns i snart nog varje maskin som levereras nya i dag eller eftermonteras på de flesta maskiner ute. Programmet i maskinstyrsystemet ger en planskiss över området som visar var det ska grävas eller hur mycket som ska fyllas. För 10 år sedan var sådant nästan otänkbart, men ger nu ett jämnare, bättre och snabbare arbetsresultat utan att föraren behöver förhålla sig manuellt till syftningslinjer eller utsättningspunkter.
Kombinerar man kameratekniken med virtuella glasögon, fjärrmanövrering och maskinstyrning så finns alla möjligheter för dig som yrkesskicklig maskinist att utföra ett perfekt arbete även om du sitter på en helt annan plats än där maskinen arbetar.
Det finns flera fördelar med att styra en maskin från en annan plats än just hytten. Framförallt kan det ge en bättre arbetsmiljö då påverkan från vibrationer, buller, damm, explosioner av sprängmedel som inte detonerat och andra risker skulle minska eller helt elimineras. Döda vinklar i siktfältet tas bort då kameror kan placeras så siktfältet blir optimerat. Komforten påverkas inte av regn, snö, kyla eller värme om föraren sitter i en ombonad arbetsbod. På en arbetsplats med flera maskiner kan kommunikationen mellan förare underlättas om de sitter tillsammans.
Så, teknikens möjligheter gör att vi kan få se allt fler fjärrmanövrerade maskiner i framtiden och det ger flera fördelar.
Men frågan är, blir det lika kul att vara maskinförare?
Svante Flodén, Teknik- och miljörådgivare, ME
Artikeln är en del av vårt tema om Direktkontakten.