23948sdkhjf

LKAB-vd ser tuffa år

Nytt sparpaket på gång.
– Vi har gått från en offensiv position, med intensiva investeringar, till försvar: hur ska vi effektivisera den verksamhet vi har? Då är det naturligt att man vänder sig mer inåt i bolaget, säger Jan Moström till TT.

Inom några månader ska han dessutom lägga fram ett nytt sparpaket, kort efter att det förra avslutats. Det kommer inte att gå utan varsel, bedömer han.

– Jag har väldigt svårt att tro det, säger han till nyhetsbyrån.

Förutom det kraftiga prisfallet på järnmalm drogs bolaget i fjol också med stora störningar i produktionen, som sjönk med fem procent. Det var problem med störtschakten i Kirunagruvan och ett av pelletsverken behövde renoveras. Ambitionen är nu att komma upp i samma nivå som innan 2015.

– Som hela råvarubranschen är vi volymberoende. Våra marginalton har en enorm påverkan på lönsamheten. Vi har ett oerhört fokus på att få upp volymen, säger Jan Moström.

Krävs teknisk innovation
I dagsläget har LKAB inga problem med att sälja sina varor. Men bolaget har gått från en rörelsemarginal på smått osannolika 47 procent 2011, då järnmalm kostade runt 180 dollar per ton, till minusresultat i fjol, då priset mot slutet sjönk under 40 dollar.

Som en följd av överproduktionen av stål i världen, ser inte Jan Moström någon riktig vändning för priserna vare sig i år eller 2017.

Och snart måste han fatta beslut om framtiden. År 2035 är dagens huvudnivå i Kirunagruvan färdigbruten, ännu tidigare i Malmberget och förberedelserna för ny produktion tar många år. Samtidigt kan konkurrenterna i Australien och Brasilien i princip köra fram med sina bandschaktare och lossa ett stycke malm från den lösa bergarten i dagbrotten medan LKAB idag bryter malm 1 365 meter under jord.

– Ska vi konkurrera med dem måste vi vara oerhört i framkant vad gäller teknisk utveckling. Då kan man inte använda beprövade lösningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096