23948sdkhjf

De vill hjälpa VA-branschen reducera sin miljöpåverkan

Chalmersstudenter ska undersöka om traditionella eller schaktfriametoder är bäst ur miljösynpunkt.
VA-sektorn gör stora investeringar i vatten och avloppsledningar när städer växer och när gamla rör måste bytas ut.

Som bekant finns det numera olika tekniska lösningar att välja på när en ny ledning ska förläggas i marken. Bredvid de traditionella metoderna som innebär att flera långa schakt måste grävas ner, finns schaktfria metoder som till exempel styrd borrning, hammarborrning och augerborrning.

Det finns ett behov av bättre vetskap om de olika metodernas miljöpåverkan både lokalt och globalt. Frågan är vilken metod som är bäst ur miljösynpunkt, och det är det som Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg vill undersöka.

Skolan annonserar nu ut ett examensarbete riktat mot masters-studenter vid Institutionen för kemi och kemiteknik. Projektet syftar till att utreda miljöpåverkan av en ny 18 kilometer lång spillvattensledning som anläggs mellan Varberg och Bua i syfte att möjliggöra ökad bebyggelse utmed kusten och undvika problem bräddningar. Schaktfria metoder ska används i så stor utsträckning som det är tekniskt möjligt, vilket blir cirka 2/3 av sträckan.

VIVAB och Styrud samarbetar i byggprojektet och kommer att hjälpa till med datainsamling för exjobbet. Michael Fransson som är VIVAB:s projektledare kommer att verka som industrihandledare, tillsammans med Greg Peters, biträdande professor i Kemisk Miljövetenskap på Chalmers som akademisk handledare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078