23948sdkhjf

30 år av innovation

För 30 år sedan föddes en produkt som skulle sätta en hel bransch i förändring.
Tiltrotatorn, som fick namnet Rototilt av Rune Norgren på Noreco i Umeå, uppfanns i mitten av 80-talet.

Sonen Roger har jobbat med produkten under alla år och arbetar i dag med tekniskt säljstöd.

– Det har varit en otroligt inspirerande resa, och ändå är det bara början, säger han i ett pressutskick från företaget.

– Jag ser stora möjligheter att vidarutveckla idéer om funktionerna rotation och tilt med dess kringsystem, och jag är helt övertygad om att pappa skulle känna en oerhörd glädje och stolthet över var vi befinner oss idag och vart vi är på väg, fortsätter han.

Anders Jonsson, ägare och vd för bolaget Rototilt Group håller med.

– Det är fantastiskt spännande att få vara med på resan som vi nu gör med vår tiltrotator Rototilt. Med Norden som hemmamarknad, där en tiltrotator är en självklar del av grävmaskinen, är vi nu redo att ta ytterligare steg ut i världen.

Internationell potential
Hösten 2014 togs ett viktigt steg i denna framtidssatsning då företaget, som från början var en del av Indexatorkoncernen, ställde sig på egna ben med Anders Jonsson i spetsen. Under 2015 bytte man namn och varumärket Rototilt lyftes till att även ingå i företagsnamnet. Bakom denna till synes odramatiska förändring låg ett större, mer långsiktigt beslut om en fortsatt produktutveckling och en målmedveten internationell satsning.

– Vi ser en utmanande och spännande potential bland annat i Europa, där tiltrotatorer ännu inte används i samma utsträckning som här hemma, men steg för steg börjar marknaden utvecklas, berättar Anders Jonsson.

Men tillbaka till Rune.

Rune Norgren startade Noreco 1984. Affärsidén var att hyra ut personal till Umeås industriföretag. Parallellt med detta jobbade han med legotillverkning av kranar och tillbehör till Valmet (nuvarande Komatsu Forest). Han kom i kontakt med en uppfinnare i södra Sverige som höll på att utveckla ett aggregat som både kunde tilta och rotera. Rune såg möjligheten till att vidareutveckla detta till något stort och våren 1985 köpte Noreco ritningar samt utvecklings- och patenträttigheterna för produkten.

– Det var pappa Rune som bestämde att produkten skulle heta Rototilt, påpekar Roger Norgren som fått se uppfinningen växa från en smart idé till en världsledande produkt som fått en sådan genomslagskraft att produktnamnet Rototilt – trots att det är ett skyddat varumärke – ofta används för att beskriva hela produktkategorin tiltrotatorer.

Tuff tid
I början av 1986 levererades de första tiltrotatorerna till kunder i Umeåregionen. Produkten fick ett bra genomslag på marknaden och man kom snabbt upp i volymer, cirka 200 enheter per år just innan den ekonomiska kraschen i början på 90-talet.

Samtidigt såg Indexator i Vindeln sig om efter ett nytt affärsben. Indexator, som tillverkar rotatorer för skogsmaskinbranschen, var intresserade av att utveckla rotatorerna och sneglade på entreprenadbranschen för nya affärsmöjligheter.

Hemma i Vindeln började Indexator tillverka en egen variant av tiltrotator. Man hade flera prototyper på bland annat Huddigmaskiner ute hos testkunder och gensvaret var otroligt positiv.

Samtidigt var den ekonomiska situationen tuff och Noreco hamnade som många företag under denna period i ekonomiska svårigheter. 1992 fick Indexator möjlighet att göra en inkromsaffär och köpte produkträttigheterna, namnmärket Rototilt samt flera tekniska lösningar.

– Vi tog också till vara en massa branschkunskap, flera av de som jobbade hos Noreco finns kvar hos oss än idag, vilket jag är mycket glad för, berättar Anders Jonsson.

Innovationslust
Hos Indexator satte man ihop den egna prototypen och den mångåriga kunskap som fanns inom rotatorer med hydraulik, tribologi och materialval tillsammans med de tekniska lösningar och patent som förvärvats genom Noreco. På marknaden fanns nu ett sug efter produkten samtidigt som man förädlade och utvecklade tiltrotatorn ytterligare.

– Självklart gick inte allt på räls. Tiltrotatorn var ett helt nytt koncept och det fanns inget att utgå ifrån; dimensionering, materialval, funktioner etc. Allt fick läras och parametrarna fick man själv sätta. Det var en tuff och utmanande period, medger Anders Jonsson.

– Samtidigt har vi fortfarande nytta av denna innovationslust som präglade utvecklingen. Vårt testlabb var – och är fortfarande – en viktig del i vår produktutveckling och hur vi byggde upp kunskap runt produkten och dess användningsområden.

30-årsjubileet kommer att uppmärksammas på en rad olika sätt under hela året. Givetvis med tillbakablickar och firande, men också med produktnyheter och aktiviteter. För Rototilt Group är övertygade om att de största framgångarna ligger framför dem.

– Det vore fantastiskt spännande om nästa år blir det stora genombrottet för tiltrotatorer på den internationella marknaden, påpekar Anders Jonsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078