Så ska polisen få stopp på dieseltjuvarna
Ny brottskod ska hjälpa polisen i kampen mot dieselstölder.
– Tidigare hade vi inga brottskoder alls för diesel och vi begärde att vi skulle få det. Vi fick tyvärr bara en brottskod. Problemet blev att det spelade liksom ingen roll om det var en smitning från en bensinstation eller större organiserade stölder. Statistiken klumpades ihop, berättar Håkan Carlsson, chef för nationella transportsäkerhetsgruppen som begärt att de nya brottskoderna införs.
Enbart en brottskod för dieselstölder gjorde det alltså ytterst svårt för polisen att utredda brotten.
– Det är ju inte samma typ av brottslingar som sticker från en bensinmack, som de som stjäl flera kubik ur en fast/mobil tank eller slangar ur ett antal entreprenadmaskiner. Den förstnämnde gör det för eget bruk och de andra ska sälja det vidare, säger Håkan Carlsson.
Men genom de nya brottskoderna får Håkan Carlsson och hans kollegor nu möjlighet att föra en annan typ av statistik som hjälper dem i jakten på de misstänkta tjuvarna.
– Det är därför vi vill att alla ska göra anmälan. Vi har gärningsmän som åker runt och begår en förfärligt massa brott och genom anmälan får vi viktig information. Vi använder den informationen för att lägga ett pussel för att kunna gripa de här personerna. Och då är varje pusselbit väldigt viktig, så vi kan se hur de rör sig, var de stjäl, och så vidare, säger han fortsätter:
– Sedan kanske inte vi kan lösa alla de här brotten. Men pusselbitarna hjälper oss att hitta rätt gärningsmän. Så att det är rätt personer vi dömer av sedan.
Just på entreprenadsidan. Är det främst ligor som utför brotten?
– Ja, det är det. Det handlar om seriebrott. Man åker ut och tappar av entreprenadmaskiner. Ibland har man mindre, och ibland större dunkar. Men tar man 200-300 liter per natt några dagar i veckan så blir det rätt stora mängder sammanlagt.
Hur kan man som maskinentreprenör skydda sig mot den här typen av brott?
– Det marknadsförs ju nu DNA-märkning av diesel. Inte sällan stoppar vi misstänkta personer, men vi måste kunna bevisa att det är stöldgods för att få någon dömd. Och det är svårt när dieseln är anonym. DNA-märkt diesel innebär givetvis stor hjälp för oss att få de här personerna dömda. Det är också värt att nämna att då vi griper dieseltjuvar så har det oftast funnits vittnen eller någon form av larm/kamera- övervakning som triggar vår utryckning. Polisen kan ju inte övervaka varje tank eller arbetsplats så allmänhetens information och teknik är till god hjälp.
Fakta: Antal dieselbrott
2014 anmäldes 9268 dieselstölder
2015 anmäldes 8125 dieselstölder. En minskning med cirka 13 procent. Flest anmälningar i augusti (803) och minst i januari (503).
Källa: Polisen
2014 anmäldes 9268 dieselstölder
2015 anmäldes 8125 dieselstölder. En minskning med cirka 13 procent. Flest anmälningar i augusti (803) och minst i januari (503).
Källa: Polisen