Specialbygge hjälper jättemaskinerna
Skellefteåföretag hittade lösningen åt PON:s maskiner i Kaunisvaara.
Serviceskåpet är specialtillverkad av Berco, med isolerade väggar liknande de i en kyltransportbil. I stället för kyla garanterar ett värmeaggregat att olja och fetter kan pumpas även vintertid.
Skåpet är uppdelat i tre sektioner med verkstadsbänk, kompressor och olika slangvindor i den främsta, oljecisterner i den mellersta och fettat i den bakre sektionen. Oljecisternerna kan hanteras med hjullastare från de båda öppningsbara långsidorna och fettfaten genom den öppningsbara baksidan. Skåpet är också konstruerat med spillbaljor, för att inte olja skall kunna hamna på marken.
Det var Johan Waara, Fleet analyst på PON Mining som letade efter en ny lösning för att kunna effektivisera företagets service. Och efter att ha fört dialog med ett antal olika leverantörer föll valet på Berco i Skellefteå.
– När Johan kom med sina idéer och design till oss på Berco såg vi direkt möjligheterna. Först och främst är det kul med en ny produkt, men också en utmaning. Att producera fordon för gruvindustrin är svårt då den tuffa miljön är en stor utmaning, säger Jim Wallström, vd vid Berco, i ett gemensamt pressutskick från bolagen.
Skåpet är byggt på lastväxlarram vilket innebär att man enkelt kan ställa av serviceskåpet och sedan ta samma lastbil, i detta fall en Scania, för att hämta reservdelar och så vidare. På detta sätt får serviceavdelningen, enligt företagen, ett flexibelt och ekonomiskt system som kan byggas på med fler funktioner efterhand.
– Alternativet till skåpet vore att ha de olika funktionerna på flera mindre fordon. Förutom att det blir dyrt att låsa upp flera bilar med endast en funktion, så står utrustning och material på ett öppet flak. Vilket innebär att oljor och fett blir svårt hantera i kyla och utrustningen utsätts för mycket smuts. Smutsen skapar problem då vi från tillverkaren Caterpillar har mycket höga krav på oss vad det gäller renlighet vid service. Detta för att kunna garantera våra kunder hög driftsäkerhet, säger Johan Waara.
Till själva pumparna företaget valt ett hydrauliskt system. Fördelen med de hydrauliska pumparna är att när skåpet står på lastbilen använder företagen Scanias hydraulsystem för att driva pumparna, och när skåpet är uppställt använder man 380 volt.
– En praktisk och bra lösning där det har varit många parametrar att tänka på. Målet har hela tiden varit att minimera stilleståndstiden på maskinerna ute i gruvan, säger Johan Waara.
Det är heller ingen tillfällighet att lastbilen har en inbyggd kran. Med kranen går lastning och lossning av reservdelar och oljor mer smidigt. Kranens styrka är fullt tillräcklig med 6,5 ton på 2.5 meter. Men vid stora lyft av tillexempel hydraulcylindrar som ska några meter upp på maskinerna hyr man in en större kran. Kranens långa räckvidd på 15 meter nyttjar man ofta vid service då man hänger på en manskapskorg som gör skruvandet smidigt på hög höjd.