23948sdkhjf

Unik investering av Swerock

Peabs dotterbolag har köpt två rotorbilar som till 100 procent drivs på förnyelsebart bränsle.
Det är i ett pressmeddelande som Swerock berättar om sin investering i två innovativa rotorbilar.

Bilarnas motorer drivs på HVO-bränsle, ett syntetiskt drivmedel som framställs av rapsolja och slaktavfall. Själva rotorn drivs helt på el och kan laddas via elnätet eller under körning då en generator laddar upp batteriet. Blandaren klarar fyra timmar i drift, vilket räcker för att enbart använda el när bilen står på bygget.

Tekniken bidrar till att betongbilen till 100 procent kan drivas på förnyelsebart bränsle.

– Vi hörde talas om bilen för drygt ett år sedan och är idag stolta över att vara först ut med den på svenska marknaden. Vi ser bilarna som en uppstart. Om allt fungerar på ett tillfredsställande sätt kommer vi att gå vidare genom att investera i fler, säger en av initiativtagarna Karl-Gunnar Karlsson, ansvarig för affärsområde Anläggning och Industri på Peab.

Gustaf Landahl, avdelningschef och bland annat ansvarig för Miljöbilar i Stockholm stad, ser optimistiskt på initiativet:

– Vi på Stockholm stad har länge arbetat för att få fler att köra miljöbil. På senare tid har vi också arbetat mer mot miljölastbilar då lastbilstrafiken ökar mer än personbilstrafiken. Arbetsmaskiner har vi däremot inte arbetat med alls, men vi ser dock ett ökat behov av det och tycker därför att Swerocks initiativ är ett steg i rätt riktning.

Bilarna bidrar även till en förbättrad arbetsmiljö ute på byggarbetsplatser. Bullernivån från rotorn kan bevisligen reduceras till hälften i jämförelse med rotorbilar vars betongblandare drivs på vanlig diesel. Dessutom kommer inga skadliga avgasutsläpp att försämra luften för personer på, eller i närheten av, byggarbetsplatsen.

Betongbilarnas egenskaper gör dem extra lämpade att använda i slutna utrymmen som tunnlar eller industriskjul och i storstadsregioner med hårda miljökrav och mycket människor.

– Bilarna kommer inledningsvis att användas i vår verksamhet i Stockholmsregionen. Storstadsregionerna har högre miljökrav, mer befintlig trafik och fler människor i närheten av byggarbetsplatser. Vi börjar där, men hoppas givetvis på att kunna utöka med fler bilar. Satsning ska ses som en markering på att vi investerar i miljö och människor, säger Karl-Gunnar Karlsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064