Fartdårarnas fasa – så får man stopp på buskörningen
Vägarbetare har det ofta hett om öronen när fartdårar rusar förbi, trots att vägarbetet är väl skyltat.
Risken för olyckor och ond bråd död är uppenbar och frågan är vad som kan få förarna att lätta på gasen?
Svevia har kanske funnit lösningen, i ett projekt har de kommit fram till att både yrkesförare och privatbilister är mer benägna att följa hastighetsbegränsningarna om radarskyltar berättar för dem hur fort de faktiskt kör.
– Det är en signifikant skillnad. Radarskylten verkar skapa en känsla av att de är iakttagna vilket får dem att lätta på gasen och bromsa in, säger Tim Ljung som varit Svevias projektledare i projektet.
Ofta blir effekten att de passerar under den rekommenderade hastigheten, fortsätter han.
– Det förbättrar säkerheten för både trafikanter och vägarbetare. Vi har sett en tydlig trend med minskad tillbudsrapportering när vi använder radarskylt.
Svevia har i projektet testat om trafikanterna sänker hastigheten om de blir uppmärksammade på att de kör för fort.
En rad mätningar, både med synlig radarskylt och mer dolt, har genomförts sedan projektet drogs igång 2023, på olika typer av vägar, med olika rekommenderade hastigheter och i olika geografier.
Nu, när projektet är avslutat och mätresultatet analyserat, står det enligt Svevia klart att passerande trafikanter saktar ner där de ser radarskylten.
Testerna har utförts i samband med målning av väglinjer
– Om en vägtrumma ska bytas ut är vi hela tiden på samma ställe och kan leda om trafiken eller skydda arbetsplatsen med trafikanordningar.
– När vi utför vägarbeten som hela tiden sakta rör sig framåt som till exempel väglinjemålning, uppsättning av vägräcken, fräsning av asfalt, då används så kallade TMA-bilar med en stor krockkudde nedfälld baktill. De ger ett visst skydd men de maskinförare som arbetar längs vägen och de som sitter och kör TMA-fordonen är ändå utsatta för en stressig och riskfylld arbetsmiljö, säger Tim Ljung.
Svevia konstaterar att deras TMA-bilar lever farligt, under ett år blir någon av dem påkörd var 12,6 dag.
– Det här är ett stort arbetsmiljöproblem i branschen. Förutom den uppenbara risken att bli påkörd så skapar det också en mental stress för våra maskinförare och vägarbetare, säger Tim Ljung.
Svevia uppger också att man med statistiska underlag från testperioden nu också vet med större precision när radarskylten gör mest skillnad.
– Den största skillnaden syns på de stora trafiklederna, med högre hastigheter. Ett annat mycket viktigt resultat är maskinförarnas egen upplevelse. När de upplever att trafiken sänker hastigheten, minskar stressen vilket skapar en bättre och tryggare arbetsmiljö.
Radarskylten är av samma typ som de som brukar användas på kommunala vägar, till exempel intill skolor.
– Våra skyltar ser precis likadana ut och jag tror att det är en fördel. De sitter synligt placerade på TMA-fordonen som kör bakom det pågående vägarbetet och visar vilken hastighet du kör och signalerar med röda siffror när du kör för fort. Trafikanter har sett den förut, de förstår vad den visar och vad som förväntas av dem.
Med de lyckade testerna i ryggen tänker Svevia nu se över sina rutiner och uppmuntra hela bolaget att använda radarskyltar i högre utsträckning.
Resultat
Hastigheten förbi vägarbeten sänktes med i snitt 13 kilometer i timmen
Minskad tillbudsrapportering
Mindre upplevd stress för maskinförare och vägarbetare
Risken för dödolyckor sjönk med 70 %
Risken för svårt skadad sjönk med 60 %
Risken för lindrigt skadad sjönk med 31 %
Risken för skada på egendom sjönk med 23 %
Källa: Svevia
Syfte med hastighetsmätning och test av radarskyltar
Dokumentera samt undersöka hastigheter och risker förbi dagens intermittenta vägarbetsplatser genom loggade radarmätningar för att kunna bedöma vad hastighetsreducerande åtgärder kan ge för effekter.
Den studerade åtgärden innebär att en skylt visar den annalkande förarens hastighet strax innan den passerar TMA-fordonet.
Källa: Svevia