Snart klubbas infraplanen 2026-2037
Regeringen föreslog i sin infrastrukturproposition hur totalt cirka 1 200 miljarder kronor ska användas under åren 2026-2037.
Trafikutskottet har nu behandlat frågan och föreslår att riksdagen röstar igenom förslaget.
I propositionen föreslås att totalt 1 171 miljarder ska läggas på att rusta upp den svenska transportinfrastrukturen.
Tanken är att dela upp pengarna i tre olika områden där 354 miljarder ska användas till att upprätthålla statliga vägar, 210 miljarder ska användas till att upprätthålla statliga järnvägar och 607 miljarder ska användas till att utveckla transportsystemet.
Vad gäller det sistnämnda handlar det bland annat om att utveckla statliga järnvägar och vägar, trimnings- och miljöåtgärder i befintlig infrastruktur samt statlig medfinansiering till vissa regionala kollektivtrafikanläggningar.
Trafikutskottet betraktar enligt ett pressmeddelande satsningen som angelägen, eftersom både järnvägs- och vägunderhållet varit eftersatt i många år.
Utskottet ställer sig också bakom regeringens förslag att de ska få besluta om fördelningen av medel mellan nationell plan och länsplaner, de är också positiva till regeringens förslag att planeringsramen för de investeringar som finansieras med inkomster från trängselskatt eller infrastrukturavgifter ska uppgå till 63 miljarder kronor.
Oppositionspartierna, det vill säga Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet har dock flera invändningar mot förslagen.
Till exempel vill både Socialdemokraterna och Centerpartiet att en större del av medlen ska gå till järnvägsunderhåll. Centerpartiet tycker dessutom att regeringen borde föreslå att en större del av medlen ska gå till att upprätthålla järnvägen.
Vänsterpartiet tycker att regeringens förslag är oförenligt med Sveriges klimatmål och Miljöpartiets uppfattning är ramarna är för snäva, de anser att den totala summen borde uppgå till 1 459 miljarder kronor.
Den 11 december ska frågan debatteras i Riksdagen, samma dag ska omröstningen ske.