23948sdkhjf

"Spänn bågen": så kan Bromma Parkstad bli ett föredöme

Bromma flygplats kan ha fått sin slutgiltiga dödsdom och framtiden ligger nu öppen för vad som ska komma i dess ställe. Andreas Hatzigeorgiou på PE Teknik & Arkitektur ser en historisk möjlighet att skapa något riktigt unikt.

På Stockholms stads kommunfullmäktigemöte den 14:e oktober fattades beslut om att säga upp avtalet med Swedavia för Bromma flygplats.

– Flygplatsen har tjänat Sverige väl under en lång tid och har varit en viktig knutpunkt för resor. Men i och med BRA:s och SAS partnerskap och flytt till Arlanda så står Sveriges tredje största flygplats i princip utan en huvudsaklig operatör, säger Andreas Hatzigeorgiou, koncernchef och vd på PE Teknik & Arkitektur.

Staden hoppas att det här ska bli första steget i utvecklingen av Bromma parkstad. Och frågar du Andreas Hatzigeorgiou menar han att en nedläggning av Bromma flygplats skapar ett unikt fönster för att gå i bräschen och leda utvecklingen i hållbart stadsbyggande.

– Vi kan spänna bågen kring vad som skulle kunna utvecklas på flygfältet och visa vad vi ska kunna åstadkomma inom stadsutveckling. Dels för att lösa problematiken men också för att bli ett globalt skyltfönster för hur man kan göra, säger han.

Andreas Hatzigeorgiou ser framför sig en mönsterstad där man har tre tydliga komponenter. Den första är hållbarhet.

– Det ska både vara en klimatsmart stad när den är färdigbyggd, men också i själva skapelseprocessen måste man använda nya byggmaterial, trä, återvunnet och grönt stål och klimatförbättrad betong.

För att säkerställa att den nya staden även är hållbar när den är färdigställd ska den ha höga ambitioner när det kommer till tekniklösningar.

– Det handlar om energi- och transportteknik med autonoma fordon. Det behöver återspeglas i planeringen och vi måste vara modiga och tänka annorlunda när det kommer till exempelvis parkeringsnormer. Vi kommer inte agera på samma sätt i framtiden som vi gör nu, säger han.

Där har vi definitivt varit för fega

Den tredje delen i mönsterstaden handlar om konst och arkitektur. Han menar att det måste ta en betydligt större plats i stadsplaneringen.

– Där har vi definitivt varit för fega. Det är bara att kolla vilket rabalder det blev kring Guldbron vid Slussen, till skillnad från Moderna museet som hyllades för att det inte gjorde något väsen av sig, säger han.

– Men ska vi bygga en mönsterstad måste det vara intressant och spännande. Där kan vi inspireras av Köpenhamn och Oslo som vågar ta ut svängarna.

Geografin gör Bromma flygfält till en optimal plats. Strategiskt belägen nära både city och användbar infrastruktur. Men att utveckla en ny stad på platsen kommer inte utan utmaningar.

– Det finns många bromsklossar och man ska inte vara naiv. Marken är kraftigt förorenad och det kommer kosta att sanera, men jag är helt övertygad om att det går. Vi kan titta på erfarenheter från platser som Norra Djurgårdsstaden.

vi måste släppa sargen och ta bort de ideologiska skygglapparna

En annan utmaning är att få en samsyn i vad som är viktigt att prioritera.

– Hur får vi till infrastruktur för kanske 50 000 nya boende? Det kommer krävas investeringar i kollektivtrafik och VA-nätet. Vi måste vara väldigt fokuserade när det kommer till hur vi ska bygga klimatsmart och vilka normerna ska vara, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Byggbranschen går som bekant igenom en tuff period just nu och många byggbolag har svårt att få kalkylerna att gå ihop. Men Andreas Hatzigeorgiou menar att planeringen och byggandet av mönsterstaden inte får ses som en konjunkturåtgärd.

– Att skapa en helt ny mönsterstad som hanterar ett strukturellt problem med bostadsbehov är en långsiktig strategisk fråga.

Det gör det också viktigt att det finns en bred politisk samsyn i att genomföra projektet.

– Det har varit politiska låsningar tidigare, av olika skäl. Men vi måste släppa sargen och ta bort de ideologiska skygglapparna. Bromma flygplats har spelat ut sin roll. Politikerna måste visa ett modigt ledarskap och jobba över blockgränserna för att göra det som är bäst för Sverige, säger han.

Andreas Hatzigeorgiou tror att mönsterstaden kommer bli verklighet. Det handlar om när det kan sätta igång, men också vilken ambitionsnivå vi kommer ha.

– Det är viktigt att det här kommer igång förr, snarare än senare. Men samtidigt måste vi ha en hög ambitionsnivå och inte bara bygga på det snabbaste enklaste sättet.

– Det är en historisk möjlighet för Sverige att skapa en mönsterstad som är hållbar, innovativ och kreativ.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109