23948sdkhjf

Nya yrkeshögskoleutbildningar ska lyfta branschen

Nya yrkeshögskoleutbildningar ska råda bot på den rådande kompetensbristen. Nackademin, i samråd med olika branscher,  har därför kartlagt behovet, inte minst i entreprenadbranschen, som står inför en stor kompetensutmaning.

Nackademin har öppnat en intresseanmälan för 46 nya yrkeshögskoleutbildningar som är utformade för att möta arbetsmarknadens behov. Bland annat efterfrågas kompetens inom kritisk infrastruktur, cybersäkerhet och AI/teknikutveckling.

– Genom att introducera nya yrkeshögskoleutbildningar inom områden som kritisk infrastruktur, cybersäkerhet och AI visar Nackademin sin lyhördhet för arbetsmarknadens växande krav. Vårt mål är att inte bara tillfredsställa branschens behov, utan också att aktivt driva utvecklingen framåt och skapa en kompetent arbetskraft för en hållbar och innovativ framtid, säger Astrid Westfeldt Corneman, vd, Nackademin, i ett pressmeddelande.

Nackademin har, i samarbete med branscherna, kartlagt inom vilka områden det behövs kompetens och tagit fram utbildningar utefter det. 

Ett exempel är entreprenadbranschen, Mikael Gerklev, regionchef för Svevia i Nord, bekräftar att branschen står inför en stor kompetensutmaning inom kritisk infrastruktur som resulterat i att nya utbildningen underhållsingenjör infrastruktur tagits fram.

– Den gröna omställningen i Nord kräver att vi både bygger ut och underhåller vår infrastruktur bättre. Nato ställer krav på förbättrad infrastruktur för väg och järnväg i öst- och västlig riktning, inte bara i sydlig riktning som idag. Branschen står inför en stor kompetensutmaning då en betydande del av vår nuvarande personal är ålderstigen, och rekryteringsinsatserna har hittills gått trögt, säger Mikael Gerklev.

MLOps Engineer är en annan utbildning som svarar mot det snabbt växande behovet av ingenjörer inom AI och maskininlärning.

– Efterfrågan på MLOps-ingenjörer förväntas öka dramatiskt, särskilt då teknologin fortsätter att omvandla branschen genom snabba innovationer. Många företag integrerar maskininlärning i sina tjänster och produkter i en rasande takt. Den kontinuerliga tekniska utvecklingen kräver att företag har rätt kompetens för att hålla jämna steg och förbli konkurrenskraftiga. säger Kristian Enström, Project and Client Manager på Digitalist Sweden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078