23948sdkhjf

ME höjer ett varningens finger

Blir det mer infrastruktur för pengarna eller bara mer pengar till infrastrukturen? ME befarar att utökade ramar inte räcker till på en marknad med svag konkurrens, ineffektiva upphandlingar och dålig kostnadskontroll.

Maskinentreprenörerna välkomnar regeringens planer för transportinfrastrukturen – men undrar om det räcker med mer pengar för att få bukt med den stora infrastrukturskulden.

– Vi har drivit den frågan länge. Äntligen, nu händer det! Men även om regeringen har lyssnat, vill vi lyfta ett varningens finger. Det finns uppenbar risk att pengarna inte kommer räcka till, säger Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna, i ett pressmeddelande.

Enligt ME är det inte alls säkert att mer pengar kommer att räcka och betonar vikten av kostnadskontroll.

– För att man ska få mer infrastruktur för pengarna - och inte bara mer pengar till infrastrukturen - krävs effektivare upphandlingar, ökad konkurrens och därmed ökad produktivitet i bygg- och anläggningssektorn. En viktig del av detta är stärkt beställarkompetens hos Trafikverket, säger Anders Robertsson.

ME anser att konkurrensen inom bygg- och anläggningssektorn är för svag, man pekar till exempel på att antalet stora aktörer är begränsat, vilket enligt ME leder till låg produktivitet inom infrastrukturområdet.

Organisationen välkomnar därför att regeringen vill att Trafikverket får till mer effektiva upphandlingar, där fler och mindre aktörer har möjlighet att lämna anbud.

– Sker inte detta, kommer pengarna inte räcka, den ökade ramen till trots, säger Anders Robertsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079