23948sdkhjf

Volvo CE vill slå flera viktiga flugor i en smäll

Maskintillverkaren satsar globalt när man börjar utbilda kvinnor till maskinförare. Först ut är Ukraina, där bristen på kvalificerade förare är stor samtidigt som behoven är enorma.

Utbildningsinitiativet ”Iron Women” ska lösa flera problem på samma gång. Tanken är att omskola kvinnor till bristyrken i anläggningsbranschen, för att på så sätt bidra till fler kvalificerade förare i länder där behoven är stora, samtidigt som man ökar jämställdheten i branschen.

Startskottet går redan i höst, och då i Ukraina, där Volvo CE, företagets ukrainska återförsäljare ETS Group och den svenska ideella organisationen Beredskapslyftet har gått samman för att bidra i en akut situation.

Enligt Volvo CE bygger Iron Women-programmet på ett koncept som ursprungligen introducerades av Volvo Trucks 2016, och som ska ha lett till att över 700 kvinnor i tio länder har kunnat bli professionella lastbilsförare.

Modellen ska nu anpassas för anläggningsbranschen och implementeras i länder där behovet anses stort och i samarbete med lokala och regionala partners.

– Vi tror på kraften hos människor och att bygga konstruktiva samarbeten i samhällen där vi finns. Iron Women-programmet är ett utmärkt initiativ som kommer att hjälpa till att fylla nödvändiga kompetensluckor, bryta ner könsstereotyper och bidra till den viktiga övergången mot en mer inkluderande arbetskraft inom vår bransch, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE, i ett pressmeddelande.

Först ut är Ukraina, som efter de senaste årens krig har stora behov av en massiv återuppbyggnad samtidigt som arbetslösheten är stor.

Det råder alltså brist på kvalificerad arbetskraft och tanken är att de som genomgått Iron Women-programmet ska få ett statligt godkänt certifikat som kvalificerar dem att köra både grävmaskiner och hjullastare, vilket i så fall ska öppna dörrar till anställning inom anläggnings- och gruvföretag över hela Ukraina.

– Iron Women-programmet tar itu med vårt lands utmaningar genom att utrusta kvinnor med kompetens som gör det möjligt för dem att ta sig an ett nytt, stabilt och meningsfullt yrke inom anläggningsindustrin, en traditionellt mansdominerad bransch. Samtidigt bidrar det till att stärka arbetskraft som är kritisk för Ukrainas samhällsutveckling och återuppbyggnad på lång sikt, säger Anastasia Marisenkova, programledare på ETS Group Volvo CEs återförsäljare i Ukraina, i pressmeddelandet.

Målet är att minst 50 kvinnor ska ha genomgått utbildningen i slutet av 2025 och enligt Volvo CE arbetar man aktivt för att sätta upp liknande program i andra länder.

– Med start i Ukraina, som adresserar ett kritiskt akut behov, kommer detta program också att rullas ut i Indien och andra länder där det kan ha en positiv inverkan, säger Melker Jernberg.

Satsningen görs inom ramen för Reskilling Ukraine, ett initiativ som drivs av ideella föreningen Beredskapslyftet med stöd av svenskt näringsliv, privata stiftelser och Sveriges regering.

Enligt ett pressmeddelande har man sedan i början av 2024 redan utbildat över 200 ukrainska kvinnor till lastbils- eller bussförare.

Projektet ska nu växa vidare med nya yrken, målet uppges vara att omskola och vidareutbilda 1 000 kvinnor år 2025.

– Vi är glada att samarbeta med så välkända partners och kunna bidra med vår erfarenhet för att göra detta projekt framgångsrikt. Sedan kriget började har vi försökt hjälpa ukrainare i behov av ett jobb, både i Sverige och i Ukraina. Vi tror att Iron Women är den typ av projekt som kan göra en verklig förändring, där vi inte bara hjälper kvinnor till ett jobb, utan också hjälper samhället i stort, säger Malin Crona, Generalsekreterare för Beredskapslyftet, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047