23948sdkhjf

Svenskar rycker in när det ska byggas fossilfritt i USA

En hel rad svenska företag spelade en viktig roll när ett av de första amerikanska byggprojekten med enbart elektrisk utrustning genomfördes, ett pilotprojekt som uppges lova gott för framtiden.

Svenska företag ligger långt framme när det gäller att använda teknik som minskar utsläppen. Kempower Inc tog därför hjälp av Volvo Construction Equipment, Husqvarna och Atlas Copco när de skulle bygga en laddstation för elbilar vid sitt nya amerikanska huvudkontor i Durham, North Carolina.

Det för amerikanska förhållanden ovanliga var nämligen att Kempower Inc ville genomföra projektet på ett fossilfritt sätt, och enbart använda elektrisk utrustning.

Bakom det hela står det svenska konsortiet Sweden-US Green Transition Initiative, ett samarbete mellan den svenska ambassaden i USA, Energimyndigheten, Vinnova och Business Sweden.

Projektet uppges ha blivit mycket lyckat, med minskad klimatpåverkan, lägre ljudnivåer och lägre utsläpp.

Konsortiet drar därför slutsatsen att avgasfria entreprenader är möjliga redan i dag och att detta pilotprojekt har gett en rad insikter som kan skalas upp och användas i större projekt.

– Projektets framgång visar hur ledande företag över hela värdekedjan kan bidra till reducerade koldioxidutsläpp, säger Linda Andrén, verkställande direktör, Sweden-US Green Transition Initiative.

– Det understryker vikten av samarbete och den betydande påverkan som en uppskalning av dessa initiativ kan ha för att minska utsläppen.

Enligt ett pressmeddelande har konsultbolaget Sweco räknat ut att koldioxidutsläppen reducerades med 258 kg under de fyra veckor de tog att installera sex DC-laddare.

Man noterar också att National Renewable Energy Laboratory beräknar att det år 2030 kommer att finnas 33 miljoner elbilar på amerikanska vägar, vilket skulle kräva cirka 28 miljoner laddstationer för att möta efterfrågan.

Att använda eldriven utrustning när denna infrastruktur ska installeras skulle alltså innebära att utsläppen av koldioxid minskar rejält, resonerar de deltagande företagen.

– Genom att arbeta tillsammans med bygg- och uthyrningsföretag, beslutsfattare och branschorganisationer kan vi förstärka effekten av våra elektrifieringsinitiativ och bana väg för en mer hållbar framtid för alla, säger Ray Gallant, Vice President, Sustainability and Productivity på Volvo Construction Equipment, Nordamerika.

– De insikter vi kan dela från detta amerikanska pilotprojekt är värdefulla för intressenter på alla nivåer, från beslutsfattare och byggbranschens kunder till projektägare och maskinoperatörer. När vi samarbetar med kunder och ledande företag i branschen kan vi driva förändring tillsammans och på Husqvarna Construction är vi fast beslutna att stödja denna transformation, säger Ryan Wesselschmidt, SVP Sales & Services och GM på Husqvarna Construction, Nordamerika.

– Tillsammans med de andra deltagarna har vi kunnat visa att det inte längre handlar om individuella hållbara produkter, utan att vi tillsammans kan gå mot hållbara byggarbetsplatslösningar, säger Wouter Vlamynck, GM och VD för Atlas Copco Power Technique North America.

Även beställaren Kempower gläds över resultatet.

– Projekt som detta är avgörande för att stödja globala klimatinitiativ som europeiska gröna given (European Green Deal) och Parisavtalet, som syftar till att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser till 2050, säger Tomi Ristimäki, vd för Kempower.

– Den framgångsrika användningen av elektrifierad byggutrustning i Durham är ett exempel för framtida projekt över hela världen, vilket visar att hållbara metoder kan leda till betydande miljöfördelar. Vårt engagemang för dessa initiativ är orubbligt, och vi ser fram emot att fortsätta arbeta för att skapa en grönare framtid.

Under arbetets gång har företagen bistått med utbildning och support på plats samt samlat in data, enligt konsortiet belyser projektet konkreta steg som kan tas för att minska utsläppen, vilket ska kunna hjälpa lagstiftare, stadsplanerare och industriledare att prioritera och använda dessa beprövade teknologier.

– Genom att mäta och verifiera koldioxidutsläppen vid användning av byggutrustning har vi lagt till ytterligare en pusselbit för att minska koldioxidutsläppen i hela värdekedjan - från planering och design till konstruktion och färdigställande, säger Anna Kerr, regionchef Sweco Architects.

Fakta om projektet

  • Anläggning av en total laddningslösning för elbilar med 6 DC-laddstolpar vid Kempowers huvudkontor i Durham, NC.
  • Utrustningen som användes var bland annat ECR25 elektrisk grävmaskin, L25 elektrisk hjullastare och snabbladdare från Volvo, E-Air H185 VSD elektrisk kompressor och TEXP60 tryckluftsspett från Atlas Copco, samt K 1 PACE elektrisk kapmaskin, WT 15i elektrisk vattentank och LF 60i LAT elektrisk vibroplatta från Husqvarna.

Källa :Sweden-US Green Transition Initiative

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141