23948sdkhjf

Proventia gasar på för renare avgaser

Uppgradera mera manar Proventia, företaget hoppas att fler ska inse att det går att få även äldre maskiner att uppfylla miljökraven som de nyare redan klarar.

Finska tillverkaren Proventia har arbetat med avgassystem länge, då främst för bussar och lastbilar.

– Det är vår kärnverksamhet, förklarar Mattias Franzén, sälj- och marknadschef i Sverige när vi träffar honom på Entreprenad Live.

Blicken föll sedermera även på arbetsmaskiner och företaget har tillhandahållit system för flera olika tillverkare, till exempel Komatsu Forest, Valtra, Massey Ferguson och Epiroc.

Men det var något som saknades tyckte man.

– Vi såg att det inte är någon som uppgraderar sina system på dessa maskiner, trots att det är tillåtet.

Proventia såg en möjlighet att hjälpa till. Företaget hade redan sålt uppgraderingssystem för bussar och lastbilar, nu ville man nå även entreprenadsidan.

Sedan dess har man också sålt flera system till svenska entreprenörer, och enligt Mattias Franzén är kunderna mer än nöjda.

Proventia tror på sitt system och hoppas kunna öka medvetenheten om att det går att uppgradera sin äldre maskin så att den uppfyller de skärpta miljökraven. Mattias Franzén förklarar att de eftermonterade systemen klarar av att uppgradera maskiner som uppfyller kraven från steg III och uppåt.

– Vi vet ju att det fungerar, det är samma system som sätts i maskinerna som ska klara steg V, det är bara det att de eftermonteras i stället.

Faktum är att systemen som eftermonteras är ännu vassare, förklarar han.

– De som eftermonteras ska ju klara av riktiga ”skitmaskiner”, de som fabriksmonteras sätts tillsammans med renare motorer.

Proventia har dock stött på ett hinder, som man snart hoppas kunna kliva över.

– Vi har ansökt om att få upplägget godkänt av Transportstyrelsen, vilket skulle öppna dörrar för dem som arbetar för till exempel Trafikverket.

Mattias Franzén ser även här en skillnad mot lastbils- och bussidan.

– Det finns redan godkännande för bussar och lastbilar, arbetsmaskinerna är lite mer komplicerade eftersom det inte finns centrala register för dem.

Lite administrativt arbete återstår därför, Mattias Franzén är dock övertygad om att det hela ska lösa sig, och det snart.

– Vi tror att ett godkännande inte är långt borta.

Artikeln är en del av vårt tema om Entreprenad Live 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094