23948sdkhjf

ABL Construction tar upp kampen för säkrare arbetsplatser

Säkerhetsfästen är en självklarhet för grävmaskiner, varför gäller inte samma sak för hjullastare? ABL Construction ställde frågan och nu har man tagit fram ett eget fäste.

Den svenska redskapstillverkaren ställde ut på Entreprenad Live, och hedersplatsen mitt i montern gick till en helt ny konstruktion.

– Hjullastare kan också tappa redskap, därför har vi konstruerat ett säkerhetsfäste även för dem, säger Pernilla Klintenberg, säljare på ABL Construction.

Företaget visade upp ett demoex på Entreprenad Live och förhoppningen är att man ska kunna testköra fästet för att sedan få ut det på marknaden nästa vår.

– Det är viktigt för arbetsmiljön, det har skett många olyckor med dödlig utgång, säger Pernilla Klintenberg.

Hon förklarar att man till skillnad från grävmaskinsfästena inte ska behöva ”bekräfta” något från hytten med ABL:s hjullastarfäste.

– Föraren ser på en display om redskapet är låst eller inte.

Fästet visades upp redan på Svenska Maskinmässan i våras, och enligt Pernilla Klintenberg var inte minst de större beställarna intresserade.

– De stora bolagen måste tänka mycket på säkerheten, vi hoppas också att reglerna ska hänga med i den här utvecklingen, så att fler ser till att låsa fast redskapen även på hjullastare.

Fästet har konstruerats och tillverkats i Sävsjö, där ABL Construction, som grundades 1958, alltjämt har sin bas.

Demoexet är gjort för en Cat 980, tanken är dock att ta fram fästen för alla maskiner, förklarar Pernilla Klintenberg.

– Vi hoppas ju att alla ska vilja ha det här, det är viktigt med säkerheten.

Artikeln är en del av vårt tema om Entreprenad Live 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047