23948sdkhjf

Nytt salt provas på ångermanländska vägar

Det grovkorniga saltet som används för att motverka halka på vägarna är naturligt skapat, men det är ofta importerat. Nu ska Svevia testa ett cirkulärt salt i Örnsköldsviks driftområde för att utvärdera om det cirkulära saltet ger samma effekt.

Det cirkulära saltet är mer rent och finkornigt i sin struktur och är en restprodukt som kan utvinnas ur bland annat flygaska.

– Med cirkularitet skapas en mer effektiv och långsiktigt hållbar resursanvändning, långa och miljöbelastande transporter kan minskas liksom beroendet av att importera salt från Europa. I stället kan det produceras mer lokalt och Sverige skulle i princip kunna bli självförsörjande av en samhällskritisk insatsvara, kommenterar Andreas Bäckström Andreas som är verksamhetsutvecklare på Svevia.

Han ser flera positiva möjligheter med att börja använda cirkulärt salt för vägunderhåll.

Förra året genomfördes en studie i Sverige för att undersöka möjligheten att använda cirkulärt salt i vägunderhåll på de snöiga vägarna. Även i Norge har liknande studier genomförts. Men för att det finkorniga saltet ska ersätta det grovkorniga behövs fler pilotprojekt för att säkerställa att det cirkulära har samma funktioner på vägen.

– Vintervägunderhåll är en traditionell bransch där metoder och utrustning under lång tid har optimerats och utvecklats. Till exempel så kan ett grovkornigt saltkorn borra sig ner genom is där ett finkornigt saltkorn snarare lägger sig ovanpå utan att tränga igenom och perforera isen. Vi har också sett att vår utrustning behöver utvecklas. Ett exempel är att det finkorniga saltet väger mindre och därför får en annorlunda spridning när vi använder saltspridare som är utvecklade för ett grovkornigt salt, det har också en tendens att i en viss typ av väder klumpa ihop sig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11