23948sdkhjf

Första svenska gruvan med helt batteridrivna truckar

Snells Entreprenad testar batteridrift i Svappavaara, gruvan anses särskilt lämplig för ändamålet och om testet faller väl ut hoppas man kunna köra bara på el från och med nästa höst.

I somras fick Snells Entreprenad i uppdrag av LKAB att sköta rågodstransporter, upplagshantering och maskintjänster i Svappavaaragruvan.

Det fyraåriga kontraktet börjar gälla vid årsskiftet och Nordkust Maskin, som är återförsäljare och serviceparter åt den kinesiska maskintillverkaren Sany, ska då se till att ett gäng batteridrivna Sanytruckar står redo vid gruvan. 

Varför föll då valet på batteritruckar? Magnus Pekkari, vd för Snells Entreprenad, påpekar att det i upphandlingen fanns krav på att vara innovativ vad gäller lösningar som skulle minska verksamhetens klimat- och miljöavtryck.

– Bränslet för transporterna är självklart en stor del i detta. Batteritekniken kan ännu inte ersätta alla typer av transporter i gruvorna, men med rätt förutsättningar kan transporter drivas på batteri, säger han i ett pressmeddelande.

– Just för det här uppdraget finns förutsättningar då en stor del av transporterna med last sker i nedförsbacke och då kan truckarnas egen laddning användas i större utsträckning än om lasten alltid transporteras i stigning.

Nordkust Maskin ska samarbeta nära Snells för att säkerställa driften och transportplaneringen och vd Johan Gustafsson noterar att Kina ligger långt framme när det gäller den batteridrivna tekniken.

– Även om deras lösningar är beprövade globalt, har de batteridrivna truckarna ännu inte använts i en svensk gruva, och det finns ingen motsvarande lösning inom den svenska gruvindustrin, trots det stora behovet av elektrifiering för att uppnå fossilfria gruvor, säger han i pressmeddelandet.

Enligt Magnus Pekkari har man i flera år arbetat för att hitta lösningar som minskar företagets beroende av fossila bränslen.

– Alla våra krossar kan drivas på el men det har varit svårare att hitta el- eller batterilösningar för de stora maskiner som vi använder i gruvorna. Vi har grävmaskiner som i full produktion kan förbruka upp till 140 liter diesel i timmen. Så det är klart att behovet att få fram ett alternativ är stort, säger han.

Trots att det inte varit så vanligt att sätta batteri på de tyngre fordonen ser han stora möjligheter för framtiden tack vare att batteritekniken utvecklas så snabbt.

– Vi är små aktörer i sammanhanget, men börjar vi inte någonstans så kommer inget att hända. Vi hoppas verkligen att samarbetet med Nordkust och användandet av de batteridrivna truckarna blir framgångsrikt. Det kommer att betyda mycket, både för oss och hela gruvindustrin om vi lyckas, säger Magnus Pekkari.

Tanken är att testa truckarnas prestanda, utvärdera resultatet och om alla sedan är nöjda ska samtliga trucktransporter i gruvan köras med batterimaskiner från och med hösten 2025, något som beskrivs som en unik lösning i svensk gruvindustri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063