Nedgång för Volvos maskinförsäljning
Volvokoncernen rapporterar om ”god lönsamhet” under årets andra kvartal, med en nettoomsättning på drygt 140 miljarder kronor och ett justerat rörelseresultat på 19,4 miljarder kronor (att jämföra med 21,9 miljarder under samma period 2023).
– Lägre volymer och våra ökade FoU-investeringar påverkade marginalen negativt medan de prishöjningar vi successivt genomförde förra året hade en fortsatt positiv effekt, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.
Koncernen noterar att leveranserna minskade med tio procent under kvartalet, samtidigt som orderingången, främst drivet av den kinesiska marknaden, ökade.
Vad gäller Volvos anläggningsmaskiner rapporterar man att nettoomsättningen minskat med 16 procent, att maskinförsäljningen minskat med 19 procent och att serviceförsäljningen ökat med två procent under det andra kvartalet.
Volvo levererade under kvartalet totalt 15 255 maskiner, att jämföra med 16 940 i fjol, en minskning på tio procent. I Europa minskade leveranserna från 4 655 till 3 101, en minskning med 33 procent.
Enligt Volvo minskade den totala maskinmarknaden under det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol.
Detta uppges främst bero på nedgången i Europa. Även den nordamerikanska marknaden minskade, men ligger kvar på en hög nivå, förklarar Volvo som också ser en nedgång i Asien, om man räknar bort Kina där man i stället har vuxit.
Volvo ser här en förklaring i att statliga åtgärder satts in för att stimulera den kinesiska fastighetsmarknaden. Även i Sydamerika har marknaden vuxit.
Orderingången ökade med nio procent under kvartalet, enligt Volvo drivs detta främst av Kina och SDLG, de kinesiska utsläppsreglerna förändrades för 2022 och efterfrågan under 2023 var därför låg.
Omsättningen för Volvos anläggningsmaskiner uppgick till 24 424 miljoner kronor, att jämföra med 28 999 miljoner under samma period 2023.
Med en minskning på 16 procent vad gäller nettoomsättning är anläggningsmaskinerna är sämst i klassen inom koncernen, lastbilarna ökade med en procent, bussarna med 21 procent och Volvo Penta minskade med fyra procent.
Tittar man på rörelseresultatet ligger anläggningsmaskinerna, med minus 27 procent jämfört med andra kvartalet i fjol, också sämst till. Lastbilarna minskade med elva procent, bussarna ökade med 153 procent och Volvo Penta ökade med 26 procent.