23948sdkhjf

Bättre beredskap är målet

Hur bör beredskapen för att bygga och reparera civil infrastruktur se ut för att fungera effektivt? Regeringen vill veta och låter därför utreda frågan.

Om eller kanske när krisen kommer måste beredskapen finnas på plats. Detta gäller även näringslivet och för drygt två år sedan beslutade regeringen om ett kommittédirektiv om ökad försörjningsberedskap för varor och tjänster från industrin (dir. 2022:72).

Detta innebar att en särskild utredare fick i uppdrag att kartlägga vilka varor och tjänster som har väsentlig betydelse för upprätthållandet av samhällsviktig verksamhet eller där allvarliga konsekvenser i övrigt riskerar att uppstå om varan eller tjänsten inte tillgängliggörs i Sverige.

Nu har regeringen breddat utredningen och lagt till fler uppdrag;till exempel ska man undersöka om det finns behov av att utveckla formerna för samverkan och avtal mellan myndigheter och företag i syfte att stärka samhällets försörjningsberedskap.

Regeringen ger därmed utredningen i uppdrag att föreslå hur en modern och effektiv byggnads- och reparationsberedskap bör fungera, organiseras och finansieras i syfte att öka Sveriges beredskap och förmåga att skyndsamt bygga och reparera civil infrastruktur.

– Näringslivet har stor betydelse för Sveriges totalförsvar och för vår försörjningsberedskap. Många av de viktigaste samhällsfunktionerna, till exempel produktion och transport av nödvändiga varor och tjänster, drivs i stor utsträckning av privata aktörer. Med det här uppdraget vill vi stärka näringslivets involvering i planeringsarbetet tillsammans med myndigheterna, säger energi- och näringsminister Ebba Busch, i pressmeddelandet.

De nya uppdragen innebär att utredningen får mer tid på sig; resultatet ska redovisas den 31 maj 2025.

Byggföretagen välkomnar regeringens initiativ, läs mer här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062