23948sdkhjf

Umeå Entreprenad tog sig an bortglömd men viktig fråga

Hur håller man ihop personalgruppen när företaget växer? Vad krävs för att få alla att gå åt samma håll? Vi har träffat ett företag som satsat lite extra på medarbetarengagemang.

Umeå. Vad är grunden i ett entreprenadföretag? Är det maskinerna? Är det affärerna? Är det personalen?

Sanningen är förmodligen att alla tre är avgörande för en framgångsrik verksamhet, ingen av dem kan undvaras.

Faktum är dock att många lägger stort fokus på affärerna – som drar in pengarna, och maskinerna – som kräver stora investeringar.

Den minst lika viktiga personalen hamnar ofta lite mer i periferin. I de lite mindre företagen går det ofta bra ändå; där får cheferna höra vid kaffeautomaten vad som inte funkar, klagomål kan snabbt fångas upp och ledningen kan enkelt hålla alla berörda uppdaterade om mål, värderingar och strategier – alla är ”med”.

I lite större sammanhang kan avståndet mellan de som gör jobbet och de som bestämmer vara lite för stort, oavsett hur goda intentioner cheferna har.

– Egentligen är det inte så långt från den yttersta spaden till mig, men det kan lätt fastna på vägen och alla är kanske inte bekväma med att gå till vd:n med alla frågor, säger Erik Mårtensson, vd på Umeå Entreprenad som har cirka 60 anställda.

Företaget har därför valt att införa en funktion som saknas på många entreprenadföretag i samma storlek: för tre år sedan anställdes kommunikatören Malin Vikström.

Det första Erik sa till mig var att ”vi måste upp ur gropen”.

Hennes formella titel är ”Kommunikation och ledningsstöd”, jobbet rymmer dock mer än så, inte minst har HR blivit ett viktigt uppdrag för Malin Vikström, som sett till att utbilda sig även där.

– Det första Erik sa till mig var att ”vi måste upp ur gropen”, säger hon.

– När jag ska ta en bild fotar jag maskinerna – Malin fotar människorna, ler Erik Mårtensson.

I uppdraget ingår bland annat att se till att internkommunikationen fungerar, att personalen vet vilken vision och vilka mål företaget har och hur de ska uppnås.

– Vi måste se till att få personalen med oss, visa vad vi har för ambitioner och skapa engagemang, då behövs det mycket kommunikation, säger Malin Vikström.

Företaget började med att genomföra medarbetarundersökningar där syftet var att ta reda på hur företaget och personalen mådde och vad de behövde.

Målet är att bli den bästa arbetsplatsen i branschen 2027.

– Det har ju gått bra i alla år men nu är företaget så stort att man måste formalisera det hela och ta tag i de här kvalitetsfrågorna också, kommenterar Malin Vikström.

Flera utvecklingsprojekt har sjösatts och ambitionen är att förbättra sig på många plan.

– Målet är att bli den bästa arbetsplatsen i branschen 2027, säger Malin Vikström.

För att nå detta mål ska man bland annat jobba med ledarskapet, företaget har också tagit fram program för hur nyanställda ska tas emot, med introduktion, mentorer med mera.

Värdegrunden ska vara levande varje dag, annars får vi dåligt rykte och vem vill jobba här då?

Även de som väljer att lämna företaget ska tackas av på ett professionellt och trevligt sätt och Malin Vikström betonar vikten av att visa att man bryr sig och att det inte bara är tomma ord.

– Värdegrunden ska vara levande varje dag, annars får vi dåligt rykte och vem vill jobba här då?

Erik Mårtensson ser satsningen som ett sätt att förbättra både arbetsmiljön och resultatet.

– Vi har tagit oss råd och möjlighet att göra detta, min tid är helt upptagen av att göra affärer och mitt fokus ligger oftast 1-2 år framåt i tiden. Jag har inte haft möjlighet att hålla ihop gruppen på samma sätt, men det är ju precis lika viktigt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093