Menhammar Stuteri väljer elmaskiner från Volvo
Med över 1 800 hektar mark, varav 700 består av betesmark och jordbruksmark, finns det alltid mycket att göra på Menhammar.
Gården föder upp, tränar och säljer travhästar i toppklass, och är hem åt cirka 300 hästar, 50 kor och 25 får. Som en av Europas största hästuppfödare har gården en egen travbana. Främsta prioritet är att skapa en miljö där djur och människor kan frodas.
Gården är en del av den familjeägda Soya Group, med verksamheter inom spedition, butiksfastigheter, stuteri och jordbruk samt vattenrening.
Nu har gården tre Volvo L25 Electric hjullastare, som används i alla slags sysslor på gården, från hölassning och förflyttning av foder till kor och hästar, till att mocka stallen och allmän materialhantering. De har även ett sopredskap som kan fästas för rengöring.
Här kan maskinerna användas såväl inne som ute, utan risk för avgaser som kan vara skadliga för människor eller djur.
– På Menhammar är vi stolta över vår pionjäranda och inriktning på miljö och socialt ansvar. Vi strävar mot att bli en fossilfri anläggning, så att gå över till elmaskiner är ett logiskt steg. Den nästintill tystgående och utsläppsfria driften gör dem till idealiska arbetsredskap nära hästar och boskap. Vi kan komma närmare dem utan att orsaka onödig stress, säger Ulf Segerström, operativ chef på Menhammar.
– Vi är verkligen imponerade av de här maskinernas batteritid, som gör att vi kan få arbetet på gården skött på ett snabbt och effektivt vis, utan att störa djuren. De är också mycket bekvämare för våra anställda att manövrera och arbeta kring. Allt som allt skapar de en betydligt fridfullare och renare arbetsmiljö.
Sätta naturen först
Marken på gården har brukats i 800 år och att se till att den finns kvar för framtida generationer är ett stort åtagande. Gården jobbar hårt på att se till att förhållandena är de rätta för fåglar, vilt, insekter och växter som upprätthåller den biologiska mångfalden. Växtnäring cirkuleras i form av hästgödsel till odlingsbar mark.
En damm som anlades 2019 fångar upp fosfor från hästgödslet som lagts på betesmark och fält och förhindrar att det via regnvatten transporteras till diken och bäckar som rinner ut i Mälaren. Dammen har minskat andelen fosfor som når sjön med mellan 60 och 80 procent.
Traktorerna körs på hydrerad vegetabilisk olja (HVO100), ett initiativ som minskade koldioxidutsläppen med nästan 420 000 kilogram år 2022, och fyrhjulingarna är eldrivna.
Gården producerar även 100 procent av sin egen värme och energi genom en kombination av solpaneler – som bidrog med 209 606 kilowattimmar år 2022, och en biobränsleanläggning som omvandlar hästgödsel och spån till värme, och står för ytterligare 1 600 000 kilowattimmar.
Menhammar prioriterar även medarbetarnas hälsa och välfärd. Många av de 55 personer som utgör arbetsstyrkan bor på ägorna. En gemensam köksträdgård och ett utegym är bara några av de personalförmåner som ingår.
Inte bara hopp och lek
– När man besöker Menhammar kan man se och känna hur seriösa de är när det gäller hållbarhet. De vill verkligen göra skillnad, och det är otroligt inspirerande. De vet att de investeringar som görs idag kommer trygga stuteriets framtid i åratal, och för framtida generationer, säger Kate Andersson, marknadsföringschef för elektromobilitet på Volvo CE.
– Vi ser ibland en viss tveksamhet hos maskinförare inledningsvis när det gäller att gå över till eldrift, antagligen på grund av rädsla för det okända, men det finns det inte ett spår av på Menhammar. Istället har förändringen omfamnats med positivitet och entusiasm.