INTERMAT: Bomag har kartan klar för sig
Paris. Bomag konstaterar att årets Intermat kommer att skilja sig en hel del från de tidigare. Arrangemanget är till exempel mycket kortare – fyra dagar i stället för en dryg vecka.
Mässans ledord är dessutom ”decarbonization”.
– Därför vore det ju ingen poäng i att vi transporterar 40 maskiner till Paris, förklarade företagets representant på en pressträff tidigare i år.
– Less machines, more screens!
Bomags monter är därför mindre än förr, med färre maskiner. Innehåll ska det dock inte råda brist på, försäkrar han.
– Vi kommer att visa en komplett uppsättning av elmaskiner, maskiner med samma prestanda som traditionella dieselmaskiner.
Bomag har under de senaste åren satsat en hel del på eldrivna maskiner. Flera visades under Bauma 2022, och ska nu vara redo för marknaden.
– Tyvärr är marknaden för elmaskiner dålig just nu.
Vissa länder satsar medvetet på att uppmuntra till miljövänligare val – till exempel via subventioner. I andra länder saknas det helt, konstaterar han.
– Då blir det svårare för oss att få ut maskinerna, det är inte samma marknad i alla länder och säljer vi inte mer än 40 enheter per år har vi inte råd att sätta dem på marknaden.
Bomag låter sig dock inte nedslås av detta, förklarar han.
– Vi har kartan klar för oss – vi kommer att fortsätta att utveckla maskinerna men vi behöver en marknad för att kunna serietillverka dem.
Han tror att framtiden består av en mix med både el, vätgas och biobränslen.
– Vi tror att detta är rätt väg och planerar för fler maskiner, vi tar en maskin i taget så att när det väl lossnar ska vi kunna lansera dem – vi vet inte när det händer, men när det sker ska vi vara redo att hoppa!
Bomags Intermatmonter ska också präglas av digitalisering. Företaget ser stora möjligheter att minska utsläppen genom att optimera processen med olika digitala system. Inte minst ska man kunna underlätta för föraren som därmed ska kunna göra ett effektivare jobb.
– Vi måste attrahera nya unga förare, med My Cockpit kan man använda både touchscreen, knappar eller joystickar, det går att skapa egna profiler så att man gör ett effektivare och bättre jobb.
Ett annat system är Bomag Asphalt 4.0.
– Det är en applikation för hela processen, från lastbilslasset, ner i läggaren och till välten.
Tanken är att skapa ett effektivt flöde där allt sker i rätt ordning och i rätt tid.
Blir det till exempel problem med en läggare ska informationen nå asfaltverket så att inga fler lastbilar skickas dit bara för att bli stående med kallnande asfalt på flaket.
– Då slipper man både onödiga transporter och asfalt som måste värmas upp igen.
Systemet ska också kunna larma till exempel om något inte stämmer med utläggningen.
– Har man tagit emot 70 ton som ska läggas ut i en viss tjocklek borde man ha hunnit med en viss sträcka. Är den längre har man lagt ut för tunt, är den för kort har man lagt ut för tjockt och något är alltså fel med inställningarna.
Bomag Asphalt ska enligt Bomag med fördel kunna kombineras med andra digitala tjänster. Företaget noterar att tjänsten funnits tillgänglig ett tag, men att få känner till den.
– Det ska det bli ändring på under Intermat, vi ska satsa stort på att lyfta fram våra digitala lösningar.
Intermat arrangeras den 24-27 april i Paris.
Artikeln är en del av vårt tema om Intermat 2024.