Hybridlösning minskade utsläppen
Att minska utsläppen av koldioxid ligger högt upp i princip alla företags priolista numera, inte minst inom bygg- och anläggningssektorn.
Det kan dock vara svårt att kapa dieselförbrukningen, inte minst på avlägsna arbetsplatser långt från alla elnät.
Multibygg lät sig dock inte avskräckas av det när de skulle bygga en industriell biogasanläggning utanför Mönsterås.– Den största utmaningen för oss i det här projektet var att det inte fanns någon ström framdragen till arbetsplatsen, förklarar Anton Linde, projektledare på Multibygg, i ett pressmeddelande.
Företaget antog dock utmaningen och lyckades så väl att man minskade dieselkonsumtionen rejält – förbrukningen gick från 200 till 40 liter per dag.
Detta minskade förstås utsläppen och miljökostnaderna, koldioxidutsläppen ska ha minskats med cirka 60 000 kg. De rent ekonomiska vinsterna ska också ha varit stora – Multibygg ska ha sparat in en halv miljon kronor på diesel i projektet.
Hur gick då detta till? Enligt ett pressmeddelande bytte man ut dieseldrivna generatorer som måste vara igång under långa perioder mot en hybridlösning som kombinerar generatorer och energilagringssystem.
Systemet, som hyrdes in av SMT Sweden, består av Atlas Copos energilagringssystem ZenergiZe ZBP45 tillsammans med en QES 40 generator.
Systemet fungerar så att energilagringssystemet och generatorn kopplas ihop så att de kommunicerar med varandra.
Detta ska innebära att generatorn bara startar när systemet behöver ladda batterierna. När energilagringen är fulladdad tar den över strömförsörjningen igen, och generatorn stängs automatiskt av.
Enligt pressmeddelande tkunde systemet stå för all ström som krävdes under perioden april-augusti, när det inte fanns ett fast elnät på anläggningen. I uträkningen ingick byggbodar, avvattningspumpar, svetsar samt en kran.
SMT Sweden noterar att om den mindre generatorn stått ensam hade den inte skulle kunnat hantera de höga strömspikarna som uppstod när energibehovet var som störst under dagtid. Tack vare att lagringssystemet jämnade ut strömspikarna kunde arbetet pågå effektivt hela tiden.
– Genom att skala ner storleken på generatorn med hybridlösningen har vi gjort stora kostnadsbesparingar på diesel i det här projektet. Som i sin tur minskat vår miljöpåverkan, det är en viktig prestation i arbetet mot att minska bygg- och anläggningsindustrins klimatavtryck, säger Anton Linde.
Vi skrev om Atlas Copcos energilagringssystem när de presenterades på Nordbygg 2022, läs mer om det här.