Pensionär bygger för framtiden
På 1950-talet började bröderna Sune och Karl-Uno Ivarsson bygga om lastbilschassin i sin lilla gårdsverkstad i Metsjö. Grannarna fick upp ögonen för brödernas vagnar och den blygsamma verksamheten fick ett rejält lyft när lantbruket gick från att hantera säckar till att hantera löst material.
Med tiden ökade kraven på vagnarna och 1984 började företaget, som numera heter Ivarsson i Metsjö, bygga dem från grunden med hydraulisk boggi, en idé som då ansågs revolutionerande minns företaget.
Man introducerade också andra nya inslag, till exempel hämtades Roll-on, Roll-off konceptet från den franska militären.
Ivarsson i Metsjö uppger att man såg potentialen i flakväxlar-konceptet men också svagheterna med den lastbilsbaserade lösningen, med långsam tipp, en tung konstruktion och små hjul.
Deras lösning blev att bygga en flakväxlare anpassad för lantbruksbranschens behov med teleskopisk tippfunktion vilket uppges göra den lika snabb som en vanlig tippvagn och med plats för stora hjul och lägre egenvikt.
65-åringen har i dag återförsäljare på alla marknader i Nord- och Centraleuropa.
Produktionen finns dock fortfarande i Metsjö, strax utanför Linköping. Där har man 80 anställda och en 30 000 kvadratmeter stor anläggning.
Familjen Ivarsson finns också kvar som ägare och vd är Anders Ivarsson. Även det gamla lantbruket finns kvar, och står för den spannmål som eldas i Metsjös eget biovärmeverk, som värmer fabriken.
2023 firar Metsjö 65 år och företaget noterar att deras vagnar håller – det ska till och med vara vanligt att vagnar med 30 år på nacken fortfarande är i drift.
Dagens traktorer är dock både starkare och snabbare än de var förr och vagnarna belastas därför mer.
För att förlänga de äldre vagnarnas liv ytterligare erbjuder företaget därför en uppgraderingssats som man i samband med 65-årsfirandet säljer till kampanjpris för vagnar äldre än 15 år.
I uppgraderingen ingår bland uppgraderad bladfjäderkonstruktion mer lik dagens lösning, uppgraderat drag för högre hastigheter, uppgraderade hydraulbensfästen mer lik dagens lösning, uppgraderad trafiksäkerhetsbelysning, installation av automatisk eller manuell bromsreducering samt installation av katastrofbroms eller luftbromsar.
Anders Ivarsson hoppas att gamla kunder ska ta chansen att uppgradera sina 15 år och äldre vagnar för att bättre matcha dagens traktorstorlekar och krav.
– Man kan säga att kraften som vagnen utsätts för när man kör i 40 kilometer i timmen istället för 30 kilometer i timmen dubblas och många kunder kör idag betydligt snabbare än så med vagnar som egentligen är byggda för köptillfällets hastigheter.
Han blickar också framåt.
– I dag anar vi att traktorerna kommer att gå ännu snabbare om tio år och därför försöker vi bygga dagens vagnar för 70 kilometer i timmen för att våra kunder ska vara redo, eftersom detta leder till helt andra krafter.