Tunnelincidenten: “Ska undersöka orsak till rökutveckling“
Vid 9-tiden på torsdagen den 31 augusti uppstod rökutveckling i tunneln som borras mellan Anneberg i Danderyd och Hammarby Sjöstad. Orsaken var varmgång i gummibandet som transporterar ut stenmassorna som uppstår vid borrningen.
Händelsen inträffade cirka 5 000 meter in i tunneln. Tunnelborrmaskinen, där cirka tio personer arbetade, befann sig ytterligare 2 000 meter in i tunneln.
– Rökutvecklingen upptäcktes av två personer som körde längs med tunneln. De larmade oss i projektledningen omedelbart, satte på sig sin skyddsutrustning och begav sig snabbt ut ur tunneln, säger Tobias Andersson, produktionsledare, Svenska kraftnät, i ett pressmeddelande.
De tio som var på plats vid tunnelborrmaskinen tog sig till borrens räddningskammare. Men efter ett tag, när man kunde konstatera att röken inte hade nått fram till dem, kunde de kliva ut.
– De blev aldrig exponerade för röken. Där de befinner sig får de hela tiden frisk luft via ventilationsrör som går längs med hela tunneln, säger Tobias Andersson.
Tobias Andersson som har över 25 års erfarenhet av att bygga tunnlar har varit med om att viss rökutveckling kan uppstå vid varmgång av transportbanden, men inte av denna storlek.
Någon risk för brand var det dock aldrig, förklarar han, transportbanden är enligt honom tillverkade av ett självsläckande material.
De tio personerna som jobbade med tunnelborrmaskinen var vid ett-tiden på torsdagen fortfarande kvar i tunneln. Enligt Tobias Andersson har man under hela förloppet haft kontakt med dem, han berättar att de mådde bra och att de avvaktade att röken helt ska ventileras ut ur tunneln.
Vad händer nu?
– Bland annat ska vi undersöka orsaken till den relativt omfattande rökutvecklingen. Vi ska också utvärdera om våra rutiner vid denna typ av olyckor följdes och om vi behöver ändra på något. Och entreprenören ska göra sin utredning. Men allra först ska de ta hand om sin personal och se till att de mår bra, säger Tobias Andersson.