Får leta mineral i Bottenviken
– Att vi nu fått tillstånd att undersöka Bottenviken är en viktig politisk signal. Syftet med verksamheten är att öka Sveriges och Europas självförsörjningsgrad avseende innovationskritiska mineraler som behövs bland annat för framställning av batterier och halvledare, och minska behovet av import från auktoritära stater, säger vd Peter Lindberg i ett pressmeddelande.
Tillståndet för undersökning innebär att prover kommer att tas på 25 olika punkter för kartläggning av havsbotten. I de två verksamhetsområdena på totalt cirka 450 kvadratkilometer, förväntas 6 till 9 miljoner ton mangannoduler finnas. Mangannodulerna består av 27 olika metaller och är enligt bolaget utvinningsbara till 90 procent. Förutom höga halter av rent järn, mangan, kisel, kobolt och fosfor. Den totala utvinningsbara mängden noduler i Bottenviken kan uppgå till omkring 20 miljoner ton. När verksamheten är fullt utvecklad planeras upptagning av cirka en miljon ton noduler per år.
Undersökningarna som nu godkänts av Näringsdepartementet ska säkerställa att en framtida upptagning av mineralerna kan utföras på ett hållbart och miljövänligt sätt. För att lyckas med detta utvecklar Scandinavian Ocean Minerals en teknik som möjliggör upptagning av mangannodulerna i en process med retur av syresatt vatten till botten
– Mangannodulerna tas upp med en skonsam teknik. Man kan säga att vi skördar botten med vår metod vilket ger mindre miljöpåverkan än konventionell gruvbrytning, säger Bengt Simonsson som är forskningsansvarig på Scandinavian Ocean Minerals.