23948sdkhjf

Allt fler vill flytta norrut

Viljan att flytta norrut har ökat. En ny undersökning från Novus, på uppdrag av LKAB, visar att två av tre unga vuxna kan tänka sig att överväga en flytt till Norrbotten och Västerbotten.

Enligt Maria Reinholdsson, HR-direktör på LKAB, visar resultatet en stor skillnad från de senaste två åren. 

– Framför allt har intresset bland unga och arbetssökande ökat kraftigt, och det är väldigt positivt att se att tröskeln sänkts för att få människor att flytta hit.

35 procent av de tillfrågade är öppna att ta sitt flyttlass norrut och allra tydligast är flyttviljan hos de unga. I fjol kunde 41 procent överväga en flytt norrut, men nu ligger siffran på 62 procent av de svarande mellan 18 och 29 år.

Det som lockar mest till en flytt är närheten till naturen, möjligheter till jobb och mindre stress.

Hälften av de svarande tror på en starkare utveckling i norr än i resten av landet. Kompetensbehovet innebär stora möjligheter – och stora utmaningar.

– Utvecklingen i norr ger spännande möjligheter att tänka nytt. Här har Luleå tekniska universitet en nyckelroll. Dels genom vår forskning i nära samarbete med industrin och det omgivande samhället, dels genom våra utbildningar som bidrar till att säkra kompetensförsörjningen. Att sex av tio studenter i undersökningen kan tänka sig att flytta norrut är en positiv signal, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, som är rektor på Luleå tekniska universitet.

Mer än hälften svarar att de vill se en ökad gruvnäring, vilket även andra undersökningar har visat.

– Att mer än hälften av svenskarna vill se en ökad gruvnäring i landet och att endast två procent vill att den ska minska är ett kvitto på att allmänheten förstår den avgörande roll som vår industri har för klimatet, försörjningen av kritiska råvaror, för den gröna omställningen, och för Sveriges konkurrenskraft i stort, säger Maria Reinholdsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088