23948sdkhjf

Vasa vrider sig – nu kommer hjälpen

Timret deformeras och hela konstruktionen ändrar läge - ett tekniskt utmanande uppdrag väntar därför när det snart 400 år gamla regalskeppet ska få en ny grund att vila på.

Regalskeppet Vasa sattesegel den 10 augusti 1628, den utsmyckade och bestyckade farkostens jungfrufärd blev dock inte lång, det dröjde inte länge innan hon började kränga så mycket att hon sjönk till botten.

Där blev hon liggande i sekler, många försökte hitta henne i djupet men först 1956 fick någon napp -- amatörarkeologen Anders Franzen fick korn på 1600-talsskeppet vid Beckholmen.

Fem år senare kunde vraket bärgas, efter 333 år i vattnet lyftes Vasa upp, skeppet restaurerades och tronar numera i ett helt eget museum på Djurgården i Stockholm.

Nu har Vasa tillbringat drygt 60 år på land, den stöttning som byggdes på 1960-talet håller dock inte måttet längre. Enligt Vasamuseet har timmermännen under lång tid noterat att skeppstimret deformeras och regelbundna mätningar uppges visa att hela skeppet gradvis ändrar läge, något som på sikt kan skada hela konstruktionen.

Beslutet togs därför att stöttningen måste förbättras, ett projekt som fått namnet ”Stötta Vasa”.

– Sverige har ett världsunikt kulturarv och en världsattraktion – Vasaskeppet. Skeppet är från 1600-talet och behöver vårdas för att bevaras för framtiden, säger Magnus Olofsson, projektchef på Statens maritima och transporthistoriska museer, i ett pressmeddelande.

I samband med detta har ELU Konsult fått i uppdrag att bistå med specialistkunskaper, företaget ska bland annat rekonstruera den betongponton som skrovet vilar på.

Enligt Elu Konsult är den största utmaningen är att successivt byta ut den nuvarande stödkonstruktionen mot en ny, och att hantera de deformationer som kan uppstå, utan att skeppet skadas.

Företaget uppger att man kommer att använda sig av 3D-skanning för att inventera den befintliga stödstrukturen och få exakta mätningar inför konstruktionsarbetet. Tanken är att konstruktionerna därmed ska synas så lite som möjligt, men också att underlätta övergångarna mellan de nya och de gamla konstruktionerna.

– Vasaskeppet är ett tekniskt och ingenjörsmässigt spännande verk, säger Mattias Grauers, vd på ELU Konsult, i pressmeddelandet.

Han säger sig vara stolt över att SMTM valt ELU för uppdraget och förklarar att medarbetarna har både spetskompetens och ett stort engagemang.

– Med det ser vi fram emot att få vara en del av restaureringsarbetet för Vasaskeppet inför dess 400-årsjubileum.

Stöttningsprojektet ska påbörjas 2024 och tanken är att den nya konstruktionen ska finnas på plats när skeppet fyller 400 år 2028.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079