23948sdkhjf

Vätgas och jordbakterier, vår framtida energikälla?

Bakterier som överlever i extrema miljöer som vulkankratrar, djuphav eller antarktis är kända för att kunna använda vätgas ur den omgivande atmosfären som energikälla. Men hur lyckas de med det?

Den vanliga jordbakterien mycobacterium smegmatis kan ge svaret på frågan. Australiska forskare vid Monash University beskriver i Nature hur jordbakteriens enzym, huc – ett hydrogenas – omvandlar vätgas, tagen ur luften, till elektricitet.

– Enzymet huc är förvånansvärt stabilt. Förmågan att generera energi kvarstår även när enzymet är fryst eller värms till åttio grader Celsius. Detta visar att enzymet kan hjälpa bakterier att överleva i de mest extrema miljöer, säger Ashleigh Kropp, en av författarna till studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna menar att Huc kan ses som ett "naturligt batteri" som producerar en ihållande elektrisk ström från luft eller tillsatt vätgas. Forskningen är visserligen i ett tidigt skede, men Huc skulle kunna ha stor potential att utveckla små luftdrivna enheter, exempelvis som alternativ till solcellsdrivna enheter.

M. smegmatis beskrevs för första gången år 1884. Den orsakar inte infektioner hos människa, den är lätt att odla och den används ofta som modell inom tuberkulosforskningen.

Rhys Grinter, som lett forskargruppen, säger att eftersom bakterien är lätt att odla, finns det också en hållbar källa till enzymet Huc.
– När vi lärt oss att producera Huc i tillräckliga mängder, finns det inga gränser för hur mycket ren energi vi kan framställa

Läs studien:
Structural basis for bacterial energy extraction from atmospheric hydrogen, Nature (2023), doi:10.1038/s41586-023-05781-7

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079