23948sdkhjf

Stellan tyglar monstergrävaren

"Har man suttit i en sån här vill man inte kliva in i en mindre maskin"

Man hajar till när man ser den – för den är stor på riktigt. En Caterpillar 5110 har blivit något av en publikmagnet där den står och gräver mellan Stensele och Storuman.

Storuman. 130 ton tung står den på den omlastningsterminal den själv grävt fram. Lite skamfilad, den är trots allt snart sex år gammal och har jobbat i ett tyskt dagbrott. Men nu är det Storuman och Kjin Schakt som gäller för bandgrävaren, en Caterpillar 5110 som fått nyfikna västerbottningar att vallfärda till byggarbetsplatsen.

– Vi har publik när vi jobbar, folk kan inte låta bli att komma ut och titta, säger Stellan Grahn, grävmaskinist på Kjin Schakt och den som kör vidundret.

Läs också: REPORTAGE: Nöten Skanska måste knäcka vid Slussen

– En farbror kommer hit varje måndag bara för att kolla in maskinen, säger Stefan Hopstadius, även han grävmaskinist på Kjin Schakt.

Och visst är den stor, maskinen överskuggar utan problem den Cat 330 C som råkar stå bredvid.

– Det är som att jobba på ett fartyg intygar Stellan Grahn när han flänger runt uppe maskinen.

Caterpillar tillverkar inte längre den här modellen, så för att få tag på en fick Kjin Schakt köpa maskinen – som är av årsmodell 2005 – begagnad.

Grävaren skeppades i delar per båt från Tyskland till Holmsund utanför Umeå och sedan lastades delarna på trailrar för färden till Storuman. Strax före jul anlände så fyra trailerekipage som förmodligen korkade igen den måttligt breda E12:an rejält.

– Det är 5,5 meter mellan banden och det var många som funderade vad det egentligen var som kom på vägen, ler Stellan Grahn.

När den otympliga transporten tagit sig de dryga 20 milen till Storuman var det upp till Kjin Schakt att sätta ihop de olika delarna där bara motvikten väger 19 ton, bommen lika mycket och stickan åtta ton.

– Det var 30 grader kallt men vi tog hit en kranbil och satte ihop den, säger Stellan Grahn.

Under de dryga fem månader som gått sedan den levererades har jätten grävt bort 400 000 kubikmeter grus för den virkesterminal som ska byggas intill Skellefteå Krafts anläggning mellan Stensele och Storuman.

– Vi ska förbereda för de tre spår som ska dras till tvärbanan/inlandsbanan, säger Ulf Nilsson, platschef och arbetsledare för Kjin Schakts entreprenadavdelning.

Läs också: REPORTAGE: "Det är ju det här som är livet”

I motorrummet mullrar en V12:a med 760 hästkrafter. Bränsletanken rymmer 1 700 liter och maskinen kräver 1 800 liter hydraulolja.

Maskinen lastar 7,5-8 kubik i skopan och det var just lastkapaciteten som lockade Kjin Schakt.

– Vi ville ha kapacitet att lasta mycket, den är bra att ha till stora projekt, säger Ivan Nygren, vd på Kjin Schakt.

Trots sin storlek är maskinen lätt att hantera, försäkrar Stellan Grahn.

– Den är fin att köra, mjuk och fin i hydrauliken, det går att göra vad som helst, säger han med lysande ögon.

Den högre kapaciteten märks i varje skoptag, förklarar han.

– Då du tar i följer det verkligen med.

Stellan Grahn är mycket mån om maskinen och avslöjar att den slitna look som den förvärvat i det tyska dagbrottet snart är ett minne blott.

– Vi har köpt 20 liter gul färg och 10 liter svart så vi kan snygga till den.

Den tandlösa skopan ska också åtgärdas framöver.

– Tjälen har tagit hårt på den, men vi ska prova ut lite nya grejer snart.

Läs också: REPORTAGE: Familjeföretagets väg till framgång

När Leveranstidningen Entreprenad hälsade på strax innan påsk var jättegrävaren nästan klar med sitt uppdrag på virkesterminalen. Ytan är urgrävd och nu ska förstärkningslager och bärlager läggas ut. Kjin Schakt ska vara klara med sitt uppdrag den sista augusti och vad som väntar monstergrävaren härnäst är inte bestämt. Kanske blir det lastning i Svartlidengruvan, kanske blir det något helt annat.

Stellan Grahn för sin del saknar redan sin stora arbetskamrat när han nu ska köra en reguljär maskin igen.

– Har man suttit i en sån här vill man inte kliva in i en mindre maskin.

Läs mer om Kjin Schakt och om  Ivan Nygren som högg när chansen kom. Skaffade rätt sorts maskiner och stod redo när guldfebern härjade och de bortglömda inlandskommunerna började vädra morgonluft.

—————————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Annons

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11